Tips untuk mkn Zincofer

Hi Assalamualaikum mommies. nak tnya baru2 ni saya baru buka buku pink & kk beri zincofer utk mkn stiap hari. masalahnya bila dh mkn tak sampai sejam memang trus muntah. sy dh cuba mkn waktu pagi & wktu mlm sblm tidur masih juga nak muntah. ada tips tak mommies? 🥲

8 Balas

makan waktu malam.. sy xde morning sickness bile makn xsampai 3 minit habis keluar.. minum air sejuk pon keluar sejuk lagi.. so sy time tu 10week buka buku pink.. kk pon bebel asal x makan.. ade tukar ubat lain dri 1 jd 4 ubat.. kuat gile bau.. x makan jgk.. sy beli new obimin. pon xbole makan siang. mkn sebelom tido ngn air sunquik....

saya tak serasi juga dgn zincofer. sebelum buka buku pink, sy consume obimin. Dr info kandungan iron obimin tak banyak setara zincofer. check klinik swasta selepas perut memulas2 makan zincofer- Dr replace dgn Iberet Folic (kandungan iron tinggi setara zincofer) Alhamdulillah, serasi.

Sy pun dpt zincofer. Apa yg nurse sy pesan, makn 2 jam sebelum atau 2 jam selepas breakfast. Atau makan 2 jam after dinner. Yg Sy selalu buat, mkn sebelum tdo,ngam2 rsa ngntok yg teramat bru makan, then terus tdo. Selalu menjadi.

Sama saya pun muntah lepas makan zincofer. Masa buka buku pink doc dh ckp kalau x boleh makan beli Maltofer kat farmasi. best perisa coklat, kemam

saya nurse nk bg zincofer sy cakap sy tak boleh telan ..dia tukar bg obimin..obimin tu semua ada dlm tu...dia tak berbau kuat..

Makan dengan air sunquick sejukkk sedapppp 😍😍 tak rasa dan bau pun bau hanyir ubat tu 👍🏻👍🏻

Nak tanya, zincofer tu ubat utk apa ya?

pg kk mntk tukar ubat lain.

2y ago

tukar terus. ckp mkn jadi muntah2. nnti nurse bgi ubt lain