Anak susah makan

Assalamualaikum. Hi mommies , macam mana nak bg anak berselera makan?? Anak saya 1tahun 8bulan susah sangat nak makan. Tiap kali ajak makan mesti lari tutup mulut tak nak makan Risau berat turun dan tak naik Anak fully bf

4 Balas

Pengalaman saya fasa sementara tak nak makan ni. Teruskan offer anak makan dgn kasih sayang. Ubah menu.. Kadang 2 ke 3 hari dia tak nak menu ni. Dia nak menu lain. Lepas tu dia nak balik menu yg dia biasa makan. Tengok juga kot ada kulat susu, ulser, tanda gigi nak tumbuh. Itu juga sebab dia tak nak makan.

3w ago

Sama

Boleh cuba buat favourite food anak. Macam anak saya susah sangat makan nasi. Tapi kalau buat lauk favourite dia mesti dia makan juga nasi. Tapi dalam seminggu saya suka tukar tukar menu, contoh Ahad nasi berlauk, Isnin pasta, Selasa mi, Rabu koey teow, Khamis bihun, Jumaat bubur nasi, Sabtu nasi goreng.

3w ago

Wahh menarik tiap hari tukar menu selain nasi . Boleh cuba ni Terima kasihh mommy ☺️

berat anak awak brp? still line normal okay lagi ka? dia kuat menyusu dak? ada try buat menu lain2 dak, mcm finger food bagi dia makan ka.

9.5kg je awak. Ada jgk bg mkn lain2 bg buah2 baru nk mkn itu pn ada mse dia buang je