Anak batuk selesema

Assalamualaikum mommies, anak sy batuk & selesema, 2 bulan, apa cara utk sembuhkan ya? Sy da pegi hosp & dorg bagi ubat dlm gambar ni. Sapa ada pengalaman dgn ubat ni utk anak yg batuk selesema dan berkesan ke? Sy risau kan anak sy, bantu sy #bantusharing #pleasehelp #firstbaby

Anak batuk selesema
7 Balas

actually ubat yg sis tunjukkan dlm gambar tu bukan ubat batuk or selesma sis.. mili suspension ni mengandungi paracetamol, mcm yg kita semua sedia maklum paracetamolkan untuk meredahkan demam & melegakan kesakitan tu je.. so x perlu bagi kat baby kalau baby x ada demam.. kan selalu doktor kata bila perlu je.. gitu.. ☺️ kalau saya sapu baby dengan apa² je la krim or minyak yg sesuai utk anti batuk n selesma utk baby, tepuk² belakang baby, buat baby selesa bernafas.. time mandi saya tuang minyak kayu putih sedikit kat dalam air mandian baby.. harap boleh membantu sis.. semoga baby sis segera pulih..

ank sy br 4bulan br baik dr demam batuk n selsema..klinik xbg ubt selsema n batuk...doc suruh buat neb & bg ubt demam spray stemiar KT hidung khas tuk baby@ ubt titik kt hidung tu je..1 lg sy buat bakar bwg putih 3@4 ulas letak dlm bekas letak minyak zaiton Dan lenyek2 ..sapu KT ubun2 kepala baby dada, blkng badan , tapak kaki ..kadang tu sy guna minyak asmak ..alhamdulillah beransur baik

X pasti la awak. Sbb nye biasa sy dgr untuk baby bawah 6 bulan mmg x de ubat untuk selesema & batuk. Anak sy 1 tahun pergi KK untuk selesema & batuk pun dorg ckp x de ubat. Tp sy pergi klinik swasta bru dapat ubat selesema & batuk. Doktor pun ckp bwh 6 bulan mmg dorg x bg ubat untuk selesema & batuk nie. Tp x tau la tmpt sis mgkn ada kot.

Asalamualaikum sis, ank saya pun pernh alami batuk dn selesema, saya hanya beri susu bdn dn sapu krim anti bantu dn selesema, saya buat sapuan setiap 3 jam skli dn saya buat tepukan di belakang bdn baby kanan dn kiri rusuk selama 3 ke 5 minit, alhamdulillah baby dpt muntahkn kahak, selesema dn batuk semakin kurang dn baby makin sht skrg,

Baby jgn mandikan lebih dari sekali sehari..sewaktu terik matahari baru mandikan. Mmg susu ibu pertuanye..sis cuba makan makanan yg bukan sejuk dan makanan yg menguatkan imunisasi. Insha allah akan sembuh jika tak juga perlu jumpa doc kembali sbb kahak ni bahaya bg baby

ank saya dapat ubat sebijik mcm ni tp nurse tu bg sebab nk elak demam lepas injection. umur ank sy dh setahun 3bulan. so skrg ni ubt ni ubt apa sbnrnya? 😅 sy igt ubat demam

2y ago

memang ubat demam sis or tahan sakit.. 🤭 paracetamol je sebenarnya tu.. cuma nama je letak mili suspension.. doktor selalu kata bagi jika perlu je.. ☺️

Sebab saya risau nk bg ubat mcm tu kt baby, sbb baby blom 6 bln lg,