Tolong bagi feedback

Assalamualaikum mama smua,korang pernah tak alami situasi d mana y'all punya anak jadi memilih mkanan pdahal masa mula² mkn dulu smua dia mkn,bila dah setahun lebih ni pndai pulak dia pilih²,smpai bengkak dah mata ni nangis apa yg sya msak smua dia tknak,saya risau dia punya prkmbangan akan trganggu,mak sndiri n mak mertua pun tegur,ank makin kurus🤦🏻‍♀️..so i decide nak beli vitamin utk naik kan selera makan ank,Nak cuba dulu yg jenama Appeton,ada tak ssiapa sini pernah bgi makan vit ni dgn ank korang,berkesan tak? #firstmom #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

7 Balas

Pada pengalaman saya anak 2 ni, mungkin normal ikut perkembangan anak2. Dulu masa baby dorang makan apa yang kita suap. Sekarang dorang dah cerdik, dorang nampak apa kita makan, apa orang sekeliling makan, dorang nak memilih sendiri, nak merasa… Saya pernah lalui anak2 jadi picky eater.. so kita mak2 kena kreatif sikit. Macam saya kadang buat rice roll, sushi, roti jala, pankek, roti telur, nasi goreng, puding roti, bengkang roti, makanan yang mengenyangkan, yang nampak menarik untuk anak2… kalau boleh elak colour tiruan gula garam lagi better. Perasa saya ganti dengan serbuk lada, serbuk paprika.. Macam colour nasi, pankek, roti jala kadang saya guna buah naga, air bunga telang, tomato… Pernah satu masa saya buat balik makanan masa dorang baby, saya bubur ayam, ikan, udang… puri buah2an… Tapi sekarang saya buat seminggu sekali ja menu special sebab nak anak2 biasa dengan menu harian dirumah, nasi lauk pauk… Kadang kalau anak memilih dia taknak makan apa yang saya sedia, saya biar ja dia, nanti dia lapar dia akan makan jugak… Macam anak sulung dah 6 tahun, selalu cakap kat dia makan apa yang ada dirumah, jangan mintak yang takda… Insya Allah moga membantu

8mo ago

Sama2… Sampai sekarang saya masih beli cereal baby biskut2 baby, standby bila2 anak2 mintak bukan2 saya bagi itu jaa…

try buat nasi goreng, ke apa2 lempeng ke, dulu dia bby mmg xpndai pilih mknn, bila dah setahun otak dia tgh bekembang, dia tgk apa yg kita mkn dia pun nk try juga,ank sy pun gitu jgk mase bby, bila dh setahun lebih start dh pilih mkn, stress rasa takut xckup zat,dulu ank sy lbih pilih mkn roti je dri nasi,nasib tmujnji dia naik sikit wlaupon sekilo sekilo je naik.tpi bila usia dia 2thun smpai 3thun ni dia xpilih dh mknn.mkn je apa yg mak dua bg mkn

ye sama je mcm anak sy sis... masa kecik2 suap apa2 semua nganga.. bila makin besar dah pandai pilih mkn mmg susah nk bg mkn nasi. mkn pun ciput sgt. topup je dgn roti ke apa ke kadang buat mee atau spaghetti sbb fav dia.. pun xde la mkn byk tp ok la habis semangkuk kecil pun da Alhamdulillah dh.. budak2 mmg cmtu... maknya masa kecik pun gitu.. tp xde la pula sy bg vitamin tambahan sbb anak sy kuat minum susu. 3thn dah dia btw...

8mo ago

Anak saya pun kuat susu juga,so tak perlu risau lah ye kalau anak kurang makan nasi...bytheway,tq respon sis🥰

ank sy mcm tu .. dlu dia mkn je bnde tu.. tp x sume la.. skg da x mkn.. ble sruh try pon x nk.. ckp n dia dlu dia mkn.. still x nk merasa . brt mmg x naik..line merah trus... ikut mmg ade cek up utk brt dia. tp da x prgi.. sbb misi n dktor ckp bnde g sma.. try bg itu, try bg ini .. da cbe mcm2.. da mmg dia x mo.. bkn x try...

8mo ago

kan awak kita dah jemu nak bagi makan apa,sampai dah terfikir nak beli supplement utk anak,hemmm...

normal anak akan memilih makanan, makanan yg dulu dia nak hari² sekarang pandang pun takmau.. tu anak kurus umur berapa? berat badan berapa? nurse anak kata vitamin blh bg bila umur 2tahun

8mo ago

anak saya baru setahun9bulan,oo macam tu kah,ok sis tq respon🥰

BMI anak normal tak, and anak masih ada check up dengan klinik tak ye, boleh minta nasihat doc untuk jenis makanan yang boleh naikkan berat atau pun supplement.

8mo ago

orait,tq respon🥰

cuba check balik pemakanan baby awak? awak ada bg mknn yg mengandungi gula/garam/msg x? masa sekarang apa yg baby makan?

8mo ago

kalau srapan pagi kdang saya bagi dia nasi goreng telur je. Semua masakan untuk dia saya letak perasa maggi,but masih memilih,hadoiii pening😅