ibu2 ada yang berpuasa penuh?

assalamualaikum..hi ibu2..dan bakal ibu..now sya dh nk masuk 20weeks and first bby..alhamdulilah setakat nie full puasa.. tapi bila bca kes mcm2 sya jdi takut and perut sya kdg2 cramp..sya mmg sjak pregnant nie cepat lapar..so ada tak ibu2 or bakal ibu yg stakat nie full puasa mcm sya?? #ingintahu #bantusharing #firstbaby

13 Balas

pengalaman paling teruk bulan puasa ni.. dah 8hari xpuasa.. mulanya puasa mcm biasa.. perut kekejangan, kandungan baru 12weeks tetiba ku pengsan..ku xtau pulak kalau mengandung jika ada kekejangan xboleh puasa. yelah xda pengalaman mengandung ketika puasa.. jumpa doktor n then doctor xbagi puasa dulu... sbb bimbang jantung baby lemah dah berlaku keguguran.. dengan sejarah ngadung anak pertama dan kedua Hb rendah.. try la juga puasa, tapi badan xlarat mengalahkan larian pecut 400x4... ujian sungguh..

3y ago

belari marathon tak rasa penat cm ni...masa pregnant ni flat terus rasa badan...🤣

dpt 4 hari je puasa...dia pnye lapar tahap mcm kebulur..menggeletar badan n rasa nk pitam...then terus jd cm gastrik n pening kepala🥺...so smpai hari ni la tak berani nk puasa..tmbah pulak rasa cm dehydrated urine kuning n naik bau y lain mcm..kerja pn jauh dr rumah..kne drive so agak bhya klau di tahan utk terus kn puasa..lain bdn lain ketahanan nye.😁

Sy dah 29weeks.. Alhamdulillah ramadhan ke 5 je x puasa sbb kena minum air gula.. scan baby pon Alhamdulillah everything ok.. tp klu x larat better jgn paksa.. klu nak puasa kena make sure always monitor baby movement.. klu nak puasa suggest sahur mkn nasi & mkn kurma utk energy..

3y ago

tulaa..tunggu checkup mnggu dpn tgk cmne.. btw tq🥰

Sy 28w. Puasa 5 hari je. Sy rasa okay larat tpi bby kurang gerak. Kalau gerak pun halus sgt kick dia. Selalu kuat. Sy xpuasa 3 hari bru baby kick kuat mcm biasa. Risau sy. Bdn org lain2. Kalau sis rasa okay xpe je puasa.

bru 6 wks..x berani sngt nk truskn puasa..sbb pkl 10 tu,perut dh rse lain mcm lapa dia..shur ke,x shur ke..sme je..adoi...mmg x full puasa klini..dh mula rse nk mntahdri pg tu,mmg x truskn dh...

sy first puasa try jgk puasa . bngun sahur mkn nasi kenyg2 dh . msuk pukul 2ptg kick bby xmcm biasa ..perut pum mengeras jer. tk pikir pnjg trus mkn biskut n air sejuk. stgh jam bru bby stat aktif blik . #33week

waalaikum salam...saya dah menyerah 😂dah masuk 28 week ni susah sangat control lapar bila saya puasa perut lapar baby akan kurang gerak tak macam biasa risau lah jga...saya minum air baru dy aktif lg gerak

3y ago

tulaa..takut jgak.. sbb dari smalam perut cramp je nie smpai pinggang sakit dia..

Alhamdulillah stakat ni baru 2 hari je buang puasa sbb 1 hari tu tak sahur & 1 hari tu plak ade spotting ingat da nk bersalin 😅 tapi stakat ni Alhamdulillah ibu & baby ok. skrg 38 minggu 5 hari.

sy dah 38w, mmg dri awl xpuasa sb sy cpt skit perut klu lmbt mkn...pulak tu dhga air sgt2 dan suami pun mmg dri awl dah xbg puasa sb sblm ni pnh gugur...

full alhamdulilah bru minggu ke 19 and sahur makan byk berbuka makan sikit pukul 12 mcm makan sikit sblm tidur. insha allah xde apa.