Keliru tentang scan

Assalamualaikum ibu2, sy sekarang Alhamdulillah pregnant nak masuk 33 weeks. Mggu lepas sy ada buat scan 5D kat klinik swasta, bacaan air ketuban masa tu 16.1, anggaran berat baby 1.55kg. Hari ni sy ada repeat scan dgn KK, berat baby tiba2 naik 1.86, air ketuban pulak turun banyak tinggal 10.3. Beza seminggu je, boleh jadi mesin ralat, atau scan mmg tak tepat ya? Sy tak dak la pulak rasa leaking ke apa, tapi xtahu laa kot2 keluar sekali air kencing.

3 Balas

Selalunya sbb berbeza mesin scan. Sy pun gitu juga. Scan swasta 1.8kg selang seminggu jadi 1.7kg. Air ketuban dari 15 jadi 8 je. Repeat next 2 weeks, jadi normal semula. So bergantung pada mesin & doktor yg scan tu la. Kalau dr kk tak mahir pun boleh ralat bacaan.

3mo ago

Baik sis, terima kasihh

scan mmg ada ralat berapa2 ikut mesin.atas mesin & kedudukan baby jgk nk dapat bacaan2 tertentu tu. selagi doktor kata normal2 tu mommy takyah risau sgt la, jaga je elok2 makan pastikan cukup nutrisi minum air cukup semua

kalau bab berat tu normal sbb cuma anggaran .. sbnrnya doktor pantau size baby yg pntg bukan berat ..air ketuban tu pon mgkin sbb position baby kot so dpat ukuran lain2

3mo ago

yg pntg doktor kata normal jee ..dulu pon sblum bersalin doktor kata berat 2.6 ..tahu2 kluar 3kg jugak😂