Suntikan depo perancang

Assalamualaikum ibu2. Sy nk tanya berkenaan perancang. Ada x yg boleh share kalau suntik depo tu effect berat badan dan hormon x?

2 Balas

Waalaikumsalam. Bergantung kpd individu tu. Setiap org effect dia berlainan tapi depo tu sendiri memang ubat hormon jadi akan mengganggu jugak la hormon dlm badan yg sedia ada. Pasal berat badan tu pun sama. Ada org akan effect, berat badan jadi bertambah disebabkan pertambahan hormon tapi ada org berat badan maintain je lepas cucuk depo. Sebab tu kena kekalkan lifestyle yg sihat supaya berat badan maintain.