Baby 1 month

Assalamualaikum ibu2 semua. Nak tanya, susu formula ape yg sesuai utk baby newborn ye. Sy dah try n error susu dupro (jd panas dalam, mata bertaik, kahak) susu dutch baby ( makin banyak kahak, sembelit), s26 (mata bertaik, sembelit), lactogen (berkahak, sembelit). Susu dada sy ada je, cuma anak taknak minum. Nak perah, tak keluar. Kena direct bf baru keluar. Ada tips tak nk bg anak minum susu dada balik? #seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #firstmom

12 Balas

Buat skin to skin. Sis letakkan anak di dada, ibu & anak tanpa baju. Biar baby bau badan sis. Kalau boleh hire LC (lactation consultant). Cuba usaha dulu bagi susu badan sebab itulah susu yang terbaik untuk anak. Boleh join fb group Happy Breastfeeding Malaysia, banyak ilmu boleh belajar.

enfalac gentlease..wlupun mahal tp berbaloi dan sgt sesuai..sbb baby saya minum susu lactogen,frisolac dan kari home ,tapi x sesuai..struggle giler nak berak..tp enfalac gentlease sgt mudah nk berak..selang sehari atau tiap2 hari berak.

berapa kali pam yg kata susu tak nak keluar . kalau ada susu pasti ada boleh pam.. gali ilmu lagi puan, kalau boleh cari kaunselor laktasi.. skrg yg ajar online pun ada.. nak dgn taknak jer . syg kalau susu ada tapi dibiarkan..

Haii sis cuba susu morinaga . Anak saya dari hari pertama lahir susu tu je guna sekarang dah 3 bulan berat pun dah masuk 6 kilo lebih . Sebabnya susu badan saya sikit dan kadang tak keluar . Try kott sesuai anak sis .

susu brand nan sis boleh juga. beli pump yang sesuai dgn size nipple sis. kkdg bila size tak sama dgn nipple sebabtu perah tak keluar. boleh cari kat google cara ukur corong pump sesuai nipple

Sis, try amalkan mnum oat + susu tepung. Tu salah 1 petua utk banyakkan susu badan.

seeloknya bancuh susu formula dengan sukatan yang betul, insyaallah anak xsembelit...

4mo ago

setiap bby tak sama la puan ..jgn expect bancuh sukatan dah betul tu takkan buat sembelit salah yerrrr klo fikir camtu ..it's depend on individu ..semua budak tak sama npe nak samakan semua budak akan sesuai UTK semua jenis susu ..anak saya bancuh susu ikut sukatan pun still sembelit bila tukar susu lain baru ok...bukan sebab sukatan cik puan yer tapi sebab bahan susu tu mungkin tks sesuai dgn bby itu saja ..sila gali lagi ilmu bab susu formula

beli pump. perah kalau salah teknik mmg x keluar.

kerapkan sua tetek kt anak