Bersalin awal

Hi assalamualaikum ibu2. Saya nak tanya, ada tak ibu2 bersalin pada 36week? 36week baby dah matang dan cukup lengkap ke? Ada kena tahan baby di NICU Ke? #firstmom #pleaseadvise #SeriusTanya

5 Balas

7 org ank 4 org ank sy bersalin 36week.. alhamdulillah semua sihat blh blk xde y kena tahan.sbb cukup berat n xde prob..sorg je y 2.3kg tp blh blk sbb bb sihat..y lain ada y hampir 3kg.36week tu bb dah cukup lengkap cume bb tu d kira lewat pramatang.tp y baru ni sy kena cucuk antibiotics 2 kali tp x kena dexa..n ank y sblm2 ni kena dexa tp x kena antibiotics

sya bersalin 36w atas faktor bby x membesar kat dlam..sbb uri sya ada msalah jdinya bby x dpat zat apa yg sya mkn..bby sya kna than di nicu sebulan.. sbb berat dia 1kg je..kena kuning lgi.. biasanya klau 36w dh bersalin klau kesihatan bby ok,berat pn ok..x than kt nicu..paling2 pn doc pantau keadaan bby je

adik saya lahir 36w ... oky jeh kena tahan sehari sebab bersalin kat rumah 😅 sblom tu dah g hospital kena halau .. last2 malam tu terberanak.. Alhamdulillah ibu dgn baby sihat .. dah umur 19tahun dah pon adik saya haha dia paling tinggi dalam family

Biasa kalau berat 2kg lebih tak kena tahan. Tapi tengok jugak la, kalau sempat cucuk dexa. InshaAllah ok ja . Lengkap tu semua lengkap dah kalau 36. Untuk akhir2 tm ni matang paru2

37w baru cukup bulan sis. tapi kalau kata sblm tuh tapi kalau dia okay n takda apa, rasanya kejap je kot kena tahan.