Mintak pendapat

Assalamualaikum ibu2 nak tanya saya pragnant 5minggu tapi tadi kencing ada kluar drh coklat sikit je. 3 kali kencing pun keluar yng sama tapi sikit mcm benang mcmtu. Macam mana ye nak terangkan 😣 kenapa ye ibu2 #ingintahu #pleasehelp

11 Balas

wallahualam la ni atas org ke tak atau atas mind set ke apa..tp biras sy, dia dari awal hamil mmg ad spotting bukan kaleng², mmg mcm period..tp dia takda sakit perut ke apa so dia buat bodo je..tawakal tinggi beno..kalau sy mmg tak la keluar keputihan warna pekat sikit pun dah overthinking..tp dia lek je.. pastu dia kata dia bersama pun mcm biasa pdhl doc dah larang..dia kata waktu bersama mmg keluar darah awal² tp bila kerap dah takda darah..(biras ni kawan sy tu yg selamba je cite itu ini) lepastuuu pergi pulak cek utk buka buku pertama kali masatuu, doc kata dia ad cyst n kantung tak bulat..ad risiko gugur la citenye..tapi dia serius la tah mindset dia baik sgt ke atau dia tawakal tinggi ke atau orgnya mmg selamba tak kisah itu ini.. and Alhamdulillah sekarang dah takda spotting, takda cyst n dah nak bersalin dah pun..due bulan 10 ni.. buat cek up semua normal takda apa.. sy tabik la ngan org camtu😂 kalau sy tak bole, overthinking nya tinggi sangat hahah.. owh ya dia amalkan makan kurma sepanjang awal kehamilan, so bila cek balik cyst apa semua dh hilang..asbab la.org kata..

haii sis. saya pun spoting jugak malam jumaat. kluar cairan coklat. esok pagi sabtu, terus keluar cair darah macam period. pergi klinik swasta check, doc cakap dinding rahim menebal, tak bagi apa² ubat pun. esok pulak rasa tak sedap hati, pergi klinik kerajaan. doc bukak bawah and sahkan baby dah dibawah. refer hosp, doc cakap saya suspect ectopic, refer pulak hosp lain jumpa pakar sakit puan. alhamdulillah saya bukan suspect ectopic, tidur semalaman di hosp, hari isnin dah keluar sebab doc cakap biar turun sendiri. dia suruh jumpa doc pakar 23/8 pulak means esok tuu hari selasa. untuk test bhcg. pagi pukul 11.08 rasa krem pinggang, sakit teruk sangat perut ni, bangun tuu terus rasa ada ketulan keluar dari bawah. check tengok rupanya baby. letak dalam plastik, bawak ke hosp tunjuk ketulan tuu kat pakar, pakar sahkan baby dan test urine. negetif. doc suruh balik dan mari 30/8 untuk test bhcg. bila pergi hosp, test apa semua doc call cakap saya tak perlu datang hosp dah sebab saya betul gugur. dan baby tuu doc tak bagi balik. huhuu🥺. sedih sangat sebab baby first kan dah gugur.

Anything berkaitan darah keluar semasa hamil ni tak normal sis. Haritu sy keluar brownish spotting and sy pergi emergency, dr just check keadaan cervix and scan keadaan baby. Tp sy tak puas hati, bsok nya pergi klinik swasta untuk check, dr tu bagi inject progyluton and bagi tab.Duphaston. Lepas tu dh tak da dh kluar spotting. Now baby dh 20weeks☺️☺️☺️

Saya 2 kali berpengalaman spotting awal kehamilan. First tu gugur. Yang second baby survive. Spotting awal kehamilan banyak sebab. Ancaman keguguran, etopic, terlalu aktif. Apa pun sis boleh consult dengan dr sebab dr lagi tahu. Macam saya dr bagi ubat kuat rahim and minta bedrest. Saya consume ubat kuat rahim sampai 14w.

waalaikumslm. sya syorkan gi klinik. dulu saya masa 5ws first tu simptom mcm ni then 8ws miscarriage. doc scan pun inform kantung bb kecut. seems less than 12ws, bb turun dgn sendiri mcm darah period.

g klnik or hsptal xpa sis,utk cek... sebab xsmua ibu hamil klau kuar drh tue normal...kemungkinan blh jd ancaman keguguran...

kalau ada lagi, tangkap gambar. gi check kat klinik. boleh tunjuk kat doktor nanti doktor explain atau check kan 🤗

Sy pun awal2 pregnant mmng spotting on off,,just bnyak kn rehat ja sis inshaAllah xda apa2

g klnik sis scan,xsmua ibu hamil kuar drh tue normal...blh jd ancaman keguguran tue..

mcm sy sis klu risaw p klinik scan baby n tye pendapat dokter