23 weeks pregnancy.

Assalamualaikum ibu2. Nak tanya ada tak yg macam sy trimester 2 ni tangan selalu kebas2. Dia punya kebas tu sampai sakit sangat2 tau. Ada yg tau tak punca dia kenapa? #seriusnanya #firstmom #pleasehelp #ingintahu

9 Balas

mcm sy sis. start kebas tgn masa trim 2. mula² belah kanan. skrg dah 37w dh berjangkit ke tgn kiri dah. ya Allah nk tidur seksa sbb kebas sgt. bawak moto pun x boleh. nk pegang brg pun x boleh. rupanya kena edema. misi bebel tya awk minum ke tak susu? sy cakap tak. dia ckp baby tu tarik semua kalsium dlm badan awk. sbb tu awk jadi kebas seluruh tubuh. bahaya tau tak. misi ckp wajib kena ambik susu utk hilangkan edema. kalau tak mmg takkan sembuh selagi kita pregnant. awk try minum susu sis. topup balik kalsium dlm badan awk. in Shaa Allah hilang kebas tu nanti.

10mo ago

❤️❤️trima ksih shre pngalmn..skrg Sy alami kbas tgn yg truk...nk mkn pun sakit..

mmg ade sesetgh² mom to be akn rasa.sy dlu msa di trimester 2 pn rasa perkara yg sama.sy guna strap khas utk elak sendi pd tgn tu sakit.tp jgn risau xteruk pn.dia akn hilang dgn sendiri.kdg² terjadi sb faktor hormon pregnancy tu.sy dr 35-37 mggu rasa sakit & kebas tu di tumit kaki plak.smpi susah utk berjln.rs mcm terseliuh kaki.tp bila masuk 38 mggu nie.dia hilang dgn sendiri

kemungkinan nyeri masa hamil. saya nak masuk 18weeks, nyeri kaki smpai rasa tk lena tidur. rasa nk himpap batu dkt kaki. ada masa2 dia akan kena nyeri tangan. mmng jadi tk selesa la. tapi kena tahan untuk baby.

Sya perna kebas kaki dan tangan sebab duduk terlalu lama di kerusi attend kawin haritu. Waktu tu dalam 25 weeks. Ada rasa sakit bila genggam tgn tapi lepas baring hilang sendiri.

sy alami juga tp bila msuk trsmster kew3 bru kena kebas tgan...tp kejap2 ja xlama..

2y ago

sy tgn tak leh gengam kuat masuk 28w😌rasa sakit

sama lah sy... tapi sy kaki kerap tangan jarang skrg sy 26week dah

saya lenguh..lenguhnya smpai kt lengan...

tidak ada rasa kebas tangan

Dh jumpa doktor?