Demam panas

Assalamualaikum ibu² anak sy dmm pns.kmrin dah bawa kt hsptl .suhu bby 39.5 Lps check drh doktor kata bby ok je.lps tu check suhu lgi panas bby dah turun 36.8 tapi skrng pns naik lgi ada x tips UTK turunkan pns dmm.sy dh kerap lap bdn bby dgn kain bsh,kerap mandi kn bby .subuh² tdi pun sy dh mandikan bby.sy buntu kesian tengok bby .pegi hsptl pun doktor x thn kt wad UTK pantau 😭😭😭#pleasehelp #firstbaby #firstmom #bantusharing #demam

Demam panas
22 Balas

ank umur brpa ? dapat ubat tak ? pi klinik swasta klau dokter hosptal tkmau bg. sy ank dmm teruk swasta bg ubt. ank tak tido satu malam menangis je. time tu ank 5 bln suhu 38.5. ni dokter la yg pesan. jerlum kalau boleh sampai sejam. bagi anak pakai baju lembab. baju ank basahkan then perah bg ank pakai. klau ank dh blh dduk blh jgk ltak dlm besen boh air ltk kt ruang tamu ke bg la ank dduk berendam dlm tu smbil main. atau pun klau ada aircond blh buka suhu 25 sejuk sikit utk ank . lsptu tu ank jgn bwk g mna2. ank sy ritu selsema batuk. pstu kluar g hntr tok dia balik rmh. balik dmm pula.

5mo ago

welcome. tips ni pun saya dapat dari dokter hehe

jerlum dengan air asam jawa pon boleh bg cpt turun suhu . boleh juga guna aloevera sapu di seluruh bdn anak. aloevera sifat sejuk. xde pokok guna yg gel aloevera y jual di pasaran pon ok. kalo anak demam jangan letak kain bia je kt dahi gitu haba tersekat kt situ dia x kua dri badan. cukup sekadar perah air tu kt bdan n kepala anak pastu bia air tu kering sendiri. anak akn sejuk tp tu cara paling cepat. amik ubat 6 jam sekali.

5mo ago

okay2 baik fhm..tq ;)

anak saya umo 5bln demam kena covid minggu lps , sy monitor suhu xnk bg cecah 38, mcm2 cara jgk nak turun kan suhu , pakai petua asam jawa , lap badan dgn air beras , saya tak pakai kan ank sy baju , pakai pampers je , saya basah kan kain , ltk atas tilam dia , sy baring kan ank saya atas kain basah tu , lps tu badan dia saya selalu lap2 bg sejuk , netek kan dia sekerap mgkin. bia dia minum byk suhu cpt turun ,sbb dia kencing byk

Temp anak mmg akan naik bila malam. So apa sy buat, bila anak demam memang sy akan kunci jam setiap sejam or 2 jam untuk jerlum kepala dia dengan air asam jawa. So far air asam jawa memang brjaya turunkan suhu dia. Tapi jerlum bukan guna kain, just celup tangan kita dalam air asam jawa n lap kepala anak. Badan buh kool fever ja kat bhgian belakang badan dia…

jelum dan mandikn dengn air suam2 panas. jgn pakai air sejuk. nnti luar sejuk nnti dlm panas... panas terperangkap. jelum jgn letak kain atas kepala nnti panas terperangkap dlm .. masa mandi dn jelum start dri kaki pelan2 naik ke atas.. bgi pakai baju lubang2 atau jgn bgi pakai baju .. insha'Allah cepat turun

bnyk kn mnum air kosong.. dh 9bln kn baby.. bg mnum air rebusan kembang semangkuk.. Inn syaa Allah kjp je reda.. sambil2 tu, tgok gigi dia.. kdg2, tumbuh gigi jdi mcm tu.. lebih dari 1 mmng demam

cuba cari daun bunga raya putih. jerlum untuk waktu siang hari. kalu malam cuba dengan air asam jawa. pastu try letak hirisan lemon di tapak kaki pastu pakaikan stokin msa dia tidor

5mo ago

ok sis terima kasih share petua..

salam sis. sy ada nmpk petua klu nak turun kn panas badan cuba kat bahagian tapak kaki bukan kat kepala atau badan.. kita ikhtiar jak mommy

saya ada terdengar, kalau anak demam. cuba bagi ayah dia peluk dukung dia lama dr kebiasaan. nanti demam redaa. wallahualam. boleh cuba

Kalau demam masih berlarutan tinggi pergi klinik swasta test untuk Influenza A test. Mahal sikit, at least boleh tahu sbb knape.