Susu badan drop

Assalamualaikum ibu… nak tanyalah pernah tak korang alami macam saya. Saya anak dah 4 bulan. Masa saya pantang 3 bulan macam tu saya bf dia. Checkup berat dia makin drop. Dr suggest bagi susu formula. Tapi time tu saya still pam susu. Skarang saya masuk kerja so anak letak kat mak untuk jaga. Tapi susu badan makin drop even saya pam 3 jam sekali. Saya ada ambik supplement penggalak susu tapi x jadi lah. Padahal saya ikut jer teknik supply demand. Hmm… saya janji kat anak nak bagi dia bf sampai umur 2 tahun. Nak cakap bengkak susu tak de pulak ketul-ketul kat breast. Hmmm sedihlah#ingintahu #ingintahu #firstmom #pleasehelp #pleasehelp

2 Balas

puan kena selalu cium@bau anak utk merangsang serta bagi mengalakkan hormon oksitosin yg ada dlm bdn tuk adakan susu badan dengan cara slalu bonding dgn anak mood dlm keadaan happy dan tidak stress.. ...dengan cara itu dpt mmbntu puan tuk ada susu bdn dan susu tidak drop bila hormon prolaktin dan oksitosin trjd..oh ya ada satu tips lg jika nk berat badan anak naik kerap kan mnyusu anak pd waktu mlm..sbb pd waktu mlm susu bdn kita mengandungi lemak bgus tuk naikkn berat bdn baby...nnti kalau puan free dan ada ig...puan boleh try follow ig pakar lactating yg sy share ni...sgt2 bgus byk ilmu di share di situ..foc tak pyh bayar..cuma kita nk kena rajin belajar ttg ilmu penyusuan ni dgn betul .. nnti sy akan sharekan ss nm ig nya dan juga di sini sy sharekn link ttg apa itu oksitosin dan prolaktin https://mamaschoice.my/article/cara-tingkatkan-hormon-penyusuan/?lang=ms mg dpmudah segalanya..aamiin..

Boleh consult dgn kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan