Nak tanya sikit boleh

Assalamualaikum ibu ibu sekalian, saya baru first trimester lagi. Bunting pelamin.. nak tanya, sebab tak lama lagi kan nak berpuasa dah. Boleh ke berpuasa atau tak digalakkan? Saya ada baca a few articles, tapi ada kata boleh. Ada kata tak boleh. Minta pendapat ibu ibu semua boleh?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #firstmom

10 Balas

according to hadith, ye wajib puasa tapi diringankan bagi ibu mengandung / menyusu / traveller/ illness. Maksudnye jika tak blh, maka blhlah diganti kelak..insha allah. Setiap pregnancy x sama bg setiap anak dan ibu. Sewaktu hamil, tumpuan kita utk pembinaan bayi dan tdk memudaratkan fetus diutamakan bahawa keputusan kita blh atau tdk bergantung pada diri sendiri kita yg menjawab. Puasa 8 jam atau 16 jam mk sure no dihydration pd baby. Jika nak cuba blh, sbb ada yg berpuasa mereka sihat dan dipermudahkan dan ada yg tdk. Setiap health issues lain, pentingnye kena consult dgn pakar doc, utk dietation.. Amanah mejaga bayi diperutamakan sewaktu hamil atau menyusu. jika puasa..pastikan pengambilan air / fluid / fruits mencukupi utk 8 jam. Jika puasa ada symptom dahaga atau lapar segera batalkan utk kebaikkan baby dan ibu..wajib puasa yg ditinggalkan utk diganti semula bila bersedia utk diri sendiri doc pun blh beri nasihat after checking report, tp dia tak blh memerhatikan sis utk 8 jam berpuasa, hanya sis seorg je yg blh pastikan sis blh atau tdk mengikuti nasihatnye dan tips utk berpuasa, u will be the best person to know whether u can or not during pregnancy. This an advice given by doctor and dietry advice after researching.. can try berpuasa tp pastikan not a force to your baby..if cant, then segera batalkan sbb allah maha mengetahui niat setiap individu dan ada kelonggaran bg ibu mengandung dan menyusu sbb tdk blh bahayakan kandungannye.

3y ago

terima kasih sis, utk link fatwa mufti. Selamat berpuasa bersama insha allah

waalaikumslm mommy, jika berkemampuan blh teruskan tp bg yang tdk jika memudaratkan diri dan bayinye maka blh diganti semula, ada kelonggaran bagi ibu mengandung dan menyusu. https://youtu.be/aWHx0LlkDIc Daripada Dr. Zakir Naik rujukan pun diberinye dari quran dan hadith sunnah. Tiada halangan bagi yang blh fast asalkan ibu dan anak sihat..insha allah...important sebelum berpuasa dptkan advice dari doc ttg dietation dan situasi ibu dan anak dahulu. Utk kebaikkan sebelum memulakan fasting. Ye puasa wajib tapi ada kelonggaran bg ibu mengandung dan menyusu ikut pada tahap kesihatan berdua. Setiap puasa yg ditinggalkan harus wajib diganti semula. Jika nak berpuasa while preggy atau breasfeeding, ada guideline disini oleh pakar dietation juga, blh rujuk disini https://youtu.be/k1uQtFdKzjE Terima kasih, selamat ramadhan soon

Seeloknya awak minta pendapat doktor tentang condition kesihatan awak juga. First trimester ni mmg faham kita risau tentang kandungan. Kalau doktor kata ok, awak pun takde masalah alahan teruk, maka wajib untuk cuba berpuasa. Tapi, kalau rasa tak sihat atau rasa lain pada kandungan, then diharuskan untuk berbuka. Puasa mmg wajib, tapi kesihatan pun sama penting. Kena aware dan monitor kesihatan sendiri ye https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1868-al-kafi-434-hukum-perempuan-hamil-berpuasa

saya dh 16w 5d, sy pun x confident lgi utk berpuasa. sbb mmg ada masalh presure low sblum pregnt.. skrg ni sy masak pun heartbeat kekadang dh laju dn berpeluh.. jdi tgok keadaan bdn awak, try halfday dulu tgok bertahan x.. kdg kita dh petang2 rasa lemah.. so jgn paksa kalau x boleh. sbb bukn awk je sorang puasa..

saya dulu ngandung first trimester time bulan puasa jugak n doktor tak sarankan puasa sebab baru lagi kan maka kena la ganti sebulan haha kalau awak rasa ok baby pun ok boleh je puasa nanti rasa tak larat rasa tak kena boleh je bbuka jgn paksa diri k jaga kandungan jaga diri jugak 😊

3y ago

baiklah. InshaAllah..

ni bonda sy pesan..cuba sahur..and puasa takat mana mampu..utamkn kesihatan baby..kalau kul10am dah rasa lapar..berbuka la.. nanti ganti balik puasa tu.. at least kita cuba..

puasa wajib bg yang mampu di bulan ramadhan utk diri sendiri dan tdk bg kandungan..but if blh bersama, tanpa memudaratkan kandungan with allahs blessing, alhamdulillah

Saya ada cuba berpuasa beberapa hari lepas then terus gastrik. Harini bangun tidur celik mata terus muntah

Wajib puasa tp dibolehkan BERBUKA. Itu rukhsah, kena faham betul2.

F