Bayi 2 bulan batuk berkahak.

Assalamualaikum, hai. Saya perlukan advice ibu² yang berpengalaman. Anak saya nak masuk 3 bulan batuk berkahak. Dah buat 2 kali suction, refer Paed tapi masih tak reda. Hari ini dah masuk 2 minggu anak batuk & kahak masih banyak. Kami juga melakukan alternatif buang kahak secara manual berulang kali di rumah. Suami mula risau kerana sudah 2 minggu anak batuk berkahak. So far anak aktif, boleh menyusu seperti biasa & nafasnya tidak pula laju. Namun suami bercadang untuk refer ke KK. Jika ada ibu² berpengalaman mohon share, kebiasaannya apa prosedur yang dilakukan oleh doktor? Dan betulkah tindakan kami refer anak ke KK? Terima kasih.

1 Balas

Tindakan yg betul sbb risau anak kena jangkitan paru2. Boleh cuba sapu ao waleet sbb anak sy kalau kahak byk saya sapu tu mmg akan keluar ikut najis