Scan 2d di awal kehamilan

Assalamualaikum.... Hai mama semue... Nk tnye... Boleh ke kite kerap scan 2d tgk keadaan baby dlm perut...sy dlu scan 6mnggu nmpk kantung je.... Skrg ni dlm 8mnggu....nk try scan lagi... Boleh x #bantusharing #ingintahu

2 Balas

scan 2D scan yang biasa kita tengok tu. kalau ikutkan tak ada masalah nak scan selalu, tak ada effect dekat baby. cuma doctor saya pernah kata awal awal kehamilan ni baby tak banyak beza dari minggu ke minggu. jadi agak membazir jika puan buat scan kerap. doctor nasihatkan saya buat sebulan sekali je untuk trimester pertama dan kedua. trimester ketiga sekiranya memerlukan pemerhatian boleh buat mengikut apa yang doctor syorkan. kalau puan nak buat scan 3D/ 4D/ 5D sebaiknya tunggu minggu 24 ke atas sebab untuk tengok gender dan tahap kesihatan organ anak dalam perut cuma boleh nampak jelas selepas usia kandungan 24 minggu ke atas.

x yh kot. tggu 6 bulan bru puas hati