Sebulan dua kali period

Assalamualaikum, dan selamat mlm semua. Boleh saya bertanya sedikit, mcm mana nak buat pengiraan last period ye? Cntohnya, dlm sebulan saya period dua kali. 10hb - 15hb. Kemudian pada 25hb-27hb. Tarikh yg manakah dipanggil last period? Utk pengiraan awal kehamilan?

1 Balas

Waalaikummussalam.maaf nak tanya..10-15 hb dan 25-27 HB tu dalam bulan yg sama ke?.dah kira betul betul tempoh sekurang kurang tempoh suci haid sis? Lps darah haid ada darah yg di panggil darah istihadhoh:)..Klu dah lebih dri tempoh haid itu dikira bukan darh period.darah istihadhoh ni x sama mcm drh period..period x leh solat..klu istihadhoh boleh solat ...jdi nak tahu last period sis..sis kene kira sebelum darah istihadhoh keluar..klu x silap mengikut tarikh yg sis bagi..last period sis untuk kira awal kehamilan ialah 10HB..sbb 25-27 tu hanya drh istihadhoh..bukan darah period...dan dbolehkan untuk solat.

5y ago

Terima kasih ye. Saya was was sebenarnya. Oh maknanya 25hb tu bukan dtg period la ye. So pengiraan awal pada 10hb.