Kulit Muka Anak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ibu2 dan ayah2 sekalian. Anak saya dh masuk hari ke 50,sebulan lebih. Kulit muka anak saya dari umur belasab hari hingga hari ini masih belum hilang tanda gatal2. Kdg2 dia sendiri tergaru2 dgn mittens nya. Bila tanya doc,doc ckp kulit belum matang. Bukan enzima. Ada tidak ibu ayah yang ada pengalaman yang boleh dikongsikan.

Kulit Muka Anak
18 Balas

Pakai cream ceradan sis. Anak sy ruam susu truk haritu merah mcm kena tumbuk dh rupanya kt pipi tu. Pkai ceradan smbuh dlm 2hri je. Best sgt. Bjik2 ilang. Sy pkaikan sudocream sblm tu tp mkin truk. Xngam ngn ank sy. Cream ceradan the best. Skrg apply mcm skincre dia hri2 wlupun xde ruam

5y ago

Blh bli dekat farmasi ada jual. Saya bli frmasi je. Xjmp doc pn. Haritu try & error je. Tgk2 ssuai sgt

hnye rjin2 bersih kn kulit bby je sis . biase bby mmg kulit sensetif . tmpt pon kne bersih . lps tu sis lps bg susu ke ap lap dgn kain bersih yg basah . klau bby kuat peluh jgn pkai kn pkaian yg pns2 . bole jdi sbb tu naik ruam . ekzema mmg xmcm ni . ni hnye ruam .

Pernah alami dan ruam yang anak sy kena macam pasang surut .. kejap ada..kejap hilang. Jumpa doc klinik dia bg ubat sapu. Now baby dah nak masuk 6 bulan. Sy sapu nipis dan doc bg ubat utk mandi skali. Kena rajin jaga sikit area yang kena tu

Walaikumsalam, sebijik dgn anak saya. Doc kata ruam panas and kulit kering. Apa yg doc suggest sapu cetaphil lotion dah kering sapu pula cultivate cream(blh beli di farmasi). Baby saya amalkan 2 hari ja kulit terus licin cubalah!

ank sye pun kene mcmni dri umo 2bulan lebih smpai skrng 3bulan 16hari dia merah2 lpstu dh sapu cream jadi kering pulak mengelupas ..sye belum jumpa doc lgi ..skrng nampak mcm dh kurang sikit ..

Bole try letak vaseline..lap muka dgn air, keringkan lps tu sapu..bole halang apa2 kotor kena kat kulit baby..anak sy pun mcm tu jgk, alhamdulillah ok sesuai dgn dia

Tu ruam panas. Bby sy pun mcm tu. Lepas mandi sy akn sapu krim Bepanthen kt area muka and bahagian yg ada ruam. Alhamdulillah makin surut. Take time sikit.

baby sya pn begitu juga.sya mandikan dia dengan air rebusan daun peria kering..skrang kulit muka dan badan halus dn glowing tanpa ruam.

Kulit baby sy mla2 pn cm 2 jg ..tpi sy sapu 2 Losyen Johnson Baby wrna pink..skrg ok sdh kulit dy..cba try mnatau ngam 😊

Mcm ruam susu ni. Ank buah sye bru 1 bln lbih. Mulanya mcm sis ni lpas tu makin teruk, mungkin sbb cuaca ..merah2.