JENIS KUMPULAN DARAH BOLEH BERTUKAR KE SAAT HAMIL?

Assalamualaikum dan apa khabar semua mummy²,semoga semua berada dalam keadaan baik² sahaja dan happy selalu 🤗 Saya nak tanya,jenis kumpulan darah kita boleh bertukar ke saat kita hamil? Sebab masa saya mengandung anak pertama dan ke dua,jenis darah saya B+. Tapi mengandung anak ke 3,jenis darah saya jadi AB+. Nurse cakap pemeriksaan makmal kat situ tulis AB+. Saya risau sebenarnya,kalau jurutek makmal tersalah ke..kalau salah,contohnya saya kekurangan darah nanti masuk darah yg tidak boleh digunakan untuk golongan darah saya. Ada mummy² yg pernah mcm ni ke? Atau setiap mengandung je kumpulan darah tu boleh bertukar? #ingintahu #FirstTime #pleasehelp

3 Balas

baru2 kes bertukar darah ni jadi kpd saya... bertukar darah ni bkn benda main2.. blh mendatangkn risiko... contohnya saya bru2 ni pembantu makmal tersilap tanda darah group 'A' padahal saya sebenarnya darah group 'O'. Darah jenis 'O' tak boleh diganti dgn mana2 darah kecuali dri jenis 'O' jgk, tetapi blh diderma kpd jenis darah lain sekiranya darah jenis lain memerlukan darahnya...saya rujuk semula dri Buku Rekod Kehamilan saya yg sebelum ni...bila saya tgok x sama, saya terus report dkt ness yg check up saya tu...mmg kecoh jgk la spai pihak MCH buat postmortem di makmal tu.. maksudnya disini da 2 org yg bertukar darah termasuk saya..yg sorang lg( yg bertukar darah dgn saya tu) x tahu la dia tahu ke x dia darah jenis group apa... Sis kna rujuk semula..takut kemudian hri klau berlaku apa2 nt boleh merbahayakan nyawa...klau kita dari jenis darah tu..darah tu la sampai bila2...