Anak luar nikah..

Assalamualaikum, Baru² niey I ada rasa tak sedap badan, so tadi i pun buat lah pregnancy test tup² 2 line naik.. But I masih lagi was².. Esok pagi nak buat lagi sekali.. Btw I stay dgn bf I, bf I suami orang.. We're together almost 5years..Tapi lately kiteorg selalu bertekak, bergaduh, ade je benda yang tak kena.. I taktahu mcm mne I nak bgtahu bf I pasal nieyh.. I takut.. Mcm² bermain dlm kepala I.. I takut dia tinggal kan I.. I takut sangat.. Tolong I.. 😢😢😢😢😢 #pleasehelp #advicepls Assalamualaikum.. So tady ptg I pergi klinik untuk check, my babies already 13 weeks 3 days.. Bf I minta I untuk do an abortion.. I taknak.. I takut.. I syg baby ni.. I tgok dia masa scan tady.. I tak sampai haty.. Assalamualaikum.. Hi.. So today I tanya dye.. Dye betul² react like totally nak lepas tgn terus.. I dha blank.. Seriously blank..

Anak luar nikah..
9 Balas

kalau saudari Islam saya mulakan dgn yg pertama ucapan, assalamualaikum cik. kedua, bertaubat. ketiga, apa yg saya boleh nasihatkan buat masa skrg, teruskan kandungan itu. jaga baik2. jaga makan, jaga kesihatan diri. keempat, perkara ini agak berat bagi cik, tp cik kene terus terang dgn teman lelaki. bgtahu perkara sebenar. minta teman lelaki bertanggungjawab. kelima, cik berkahwin lah dgn teman lelaki. keenam, terus terang dgn pihak isteri teman lelaki cik. perkara ni mmg sukar cik, tp percayalah. sekiranya cik ikhlas bertaubat, cik ikhlas berkahwin dgn teman lelaki, cik ikhlas terima isteri teman lelaki tu sebagai madu, cik akan peroleh kebahagiaan. kebahagiaan yg saya sebutkan bukan dtg dgn cepat, mungkin ambil masa. saya harap cik terima dgn hati terbuka dan buat lah keputusan yg terbaik. saya mohon cik jaga lah kandungan baik2 ya.

3y ago

Mmg takut. Kita takut family pandang serong, marah, pukul, ejek kita. Tp family lah juga yg akan pertahankan kita. Percayalah ckp saya, kalau teman lelaki taknak bertanggungjawab dan suruh abortkan baby, dia seorang yg tidak bertanggungjawab. Maaf saya ckp, silap2 ditinggalkan cik sorang2. Jadi nasihat saya, bgtahu family dulu. Slow talk dgn family.

kdg2 kita ni khilaf...dia tau dia dh ada family & kita pun tau dia dh ada isteri..tpi still juga nak, benda ni memang slh tpi x boleh nak slhkn sebelah pihak saja...lagi2 kalau bini dia slhkn kau saja tanpa memandang dari kesalahan laki dia lagi teruk...mcm ni ja lh...jaga bby, jaga diri...berdoa dia sihat...suatu hari nanti pasti ada hikmah disebaliknya..kau memang slh, memang berdosa tpi kita juga perlu bertaubat dari kesalahan yg mengajar kita erti hidup, erti bahagia, erti kepahitan...berusaha lh utk bangkit dan fikir masa depan ak...suatu hari nanti dia pasti mencari ak dia...bukan sekarang, bukan esok...tapi suatu hari nanti...sabar lh utk semua nya...jaga kesihatan...

bukn nk berkasar kata sis, kita nih hidup tau menanggung berani buat berani tanggung. dia tanam benih dia, nak marah kenapa. sis harga diri and sayangi la diri sendiri. I know mmg susah hidup sorang2 ditinggalkn perit. bila kita dh ambik hak org ingat semua nya akan menjadi sementara. hak bini org kau tau kau dh ambik. apa yg sis ada skrg bila2 je boleh hilang. bini dia pn boleh dia tinggalkn apa lgi sis org ketiga je. insaf la tnye diri sendiri... bukn apa sis rezeki tu tk semua org dpt... ada yg tk dpt2. kalau tknk anak tu cari org nk anak angkt. kalau rasa sayang jaga la elok2 jgn tmbah dosa.

Jgn abortion..baby x bersalah..jaga la kndungan tu baik2..putusknlh hbungan u dgn bf tu npk dia xde belas kasihan smpai sruh u abortion baby😪 u terus terang dgn family u ttg ni n jaga baby tu baik2..cari someone yg baik boleh terima u seadanya utk nikahi u n jaga u n baby..u pun kena taubat,jgn hidup mcm org barat stay dgn bf/gf ni sblm nikah berdosa besar😊 kesian isteri dia dpt suami mcmtu..u pun salah tp skrg ni stoplh bt maksiat.. jaga baby tu ok😊

Seperti yg dicadangkan oleh komen komen lain, berterus terang dkt bf, isteri bf, serta keluarga sendiri. Minta ampun, dan klu boleh bernikah dgn bf terus. Kalau sy di tempat cik, 5 tahun hidup jd perempuan simpanan mmg tau bf takde niat nk kawin pun. Utk sedap sedap je. Apa apa pun, berani buat berani tanggung. Sebolehnya minta bf utk bertanggung jawab dgn apa yg dia dah buat. Jgn takut nk bgtau. Anak tu terjadi sbb ada benih dr dia jugak.

Jgn dgr ckp bf, tlg la putuskan hubungan sebab benih sendiri pun dia taknak jaga, siap suruh abort??? Skrg ni family je yg blh bantu dan terima apa pun. Bgtau family, kena pukul ke marah ke tahan je sbb mmg salah sendiri kan. Jgn gugurkan, klu blh besarkan sendiri then besarkan. Klu tk mampu blh lepaskan for adoption.

Suami orang allahu , hm no komen la sis . Sendiri buat sendiri tanggung , bertaubat laa ☺️

Islam ke ??klau Islam bertaubat ye.. Suami org pulak tu...

Bagi baby you pada I

3y ago

Actually I tknk buang, yang nak buang bf I, i nak baby ni but tatahu mcm mne na survive