anak 4 bulan tidak mahu breastfeed

Assalamualaikum.... anak saya usia 4 bulan taknak bf dah sekarang kenapa yaa? dulu okay jaa bf + susu botol smpai 3 bulan tapi lately ni dia langsung taknak bf ....kalau nampak saya selak baju saja dia akan menangis menjerit sekuatnya..... dan kalau saya masukkan puting kedalam mulut dia akan melalak macam org sakit.... saya masih nak susukan dia tp dia dah taknak....saya terpaksa campur susu botol sbb saya ibu yg bekerja tp dlm masa yg sama saya masih nak dia menyusu badan. sesiapa ada suggestion macam mana nak bagi dia nak bf balik tolong bantu saya

6 Balas

kelakar pulak bila teringat anak saya mcmni, baby nursing strike tu. Kadang2 sehari taknak susu pun pernah, bagi bf dia menangis2 tolak kita. Solution nya awak pam susu awak ikut jam mcm biasa. Anak saya saya taknak susu dari pukul 6pagi sampai 2pm, 2pm susu tapi sekejap je. Last2 mlm nk tidur je menyusu. Susu saya sampai bengkak. Dia nak ringankan bdn orang ckp.

klau cmtu pam jela n bg pkai botol. dah dia xnk kn. mcm sy mmg prefer bg susu bdn pkai botol sbb at least org lain or suami boleh tolong skli bg susu esp tgh2 mlm, so sy akan dpt cukup rehat sbb sy pun kerja. klau nk juga direct bf, better consult dgn lactation counsellor

boleh je pump susu msuk botol. bgi die. dri ibu stress ank stress. baik buat mcm tu je. dua2 happy.

Kalau awak betul betul nak bf balik, dapatkan consultation LC.

pam susu letak dalam botol

pam je susu