Bintik merah di leher belakang telinga & dada 😭

Assalamualaikum , ade yang tahu tak sebab ape jadi merah ni , dah tukar sabun mandi pun sama je 😅 Ade yang pernah kena tak jadi macam ni ? baby baru 2 bulan .

Bintik merah di leher belakang telinga & dada 😭
5 Balas

Ruam panas atau alergi . Faktor baby berpeluh , keadaan sekeliling tak sejuk atau tak suhu bilik . Atau boleh stop dulu sabun , mandi dgn air biasa . Sapu krim ruam . Mcm baby saya sesuai set sebamed , body lotion & facial cream . Kurang dah mcm anak sis , lepas 3 kali tukar . Kerap pakai baby dgn baju eyelets , lap bahagian terkena susu . InsyaaAllah lagi berkurang .

third baby pernah kene teruk jugak sebab ruam panas dan nurse suruh stop letak bedak. saya sapu drapolene je hat ruam lampin punya tu,within 1 week dah okay.

mcm ank sy kne...ank sy kne kt leher,kple tgn n bdn....mungkin ruam...then cuaca panas n bahang...sbb tu kot ank jd naik ruam...sy sapu kn sudocrem

Elakkan letak powder terlalu banyak sis,,letak losyen bby juga,takut kering ka apa

mcm ruam je. peluh kot sis