Penyusuan baby

Assalamualaikum .ada x tips supaya baby x gigit t*t*k msa menyusu.bby bru tumbuh 2 btg gigi.tpi suka gigit tiap kli mnyusu.kdg sakit sgt smpai sy jdi mrh pda bby😭😭😭😭#ingintahu #pleasehelp #bantusharing #firstmom

5 Balas

cuba picit hidung baby bila dia mula menggigit tu. bukan nak bagi lemas tapi kita nak dia lepaskan je. bila dah lepas dan tenang, pesan elok elok, “kalau nak susu kita minum je, tak boleh gigit nanti mama sakit”. anak saya gigi dah 14 batang pun masih menggigit. kena sabar dan pesan tiap kali sbb kalau marah pun dia tak faham. kadang saya masukkan jari dari tepi bagi dia lepas, pastu tutup breast kejap. dia akan ngamuk nak menyusu balik. time ni pesan je lagi. bila dia gigit lagi lepaskan lagi. nanti dia akan faham juga

Sy bru belajar haritu dlm kelas breastfeeding, bila baby gigit sbnarnya dia suka tengok reaction maknya terkejut/sakit tu..Lg kte sakit lg dia buat..Bila first time berlaku, jgn tnjuk reaction sakit tu.. kne buat biasa dlu time dia gigit, kemudian baru marah. Bgtahu baby, x boleh buat mcm tu. Kne marah btul2 biar dia faham perbuatan tu x baik.

hmmm dah banyak kali jadi dekat saya jugak. sampai saya tampar betul2 pipi anak saya sebab saya dah tegur dah tepuk mulut dia tapi tetap jugak dia menggigit. kadang2 sebelum nak lepaskan breast tu dia mesti akan gigit Dan terus sentap mulut dia. tak tahu nak buat macam mana dah. setiap kali menyusu saya takut sangat. seramm betul

Waalaikummussalam. Boleh try bagi gigit teether dlu sebelum menyusu. Kalau dia gigit juga, masukkan jari dalam mulut dia. Kalau sy picit hidung dia, dia lambat nak lepass huhu

sama la sis. ank sye suka sgt gigit smpai melecet breast. kalau die gigit sye cpt2 cubit pipi dia 😂.