Which one is better??

assalamuaikum semuaa, nak tanya mummy dekat sini semua prefer check up private or govm ? if private boleh share tak kos utk check up normally berapa & klinik mana yang okay area kl ? and also kalau check up dekat KK bayaran macam mana & senang tak ? #firstimebeingmother

34 Balas

Waalaikumsalam. Private better sebab KK banyak songeh kalau berat naik pun kecoh padahal dah check diabetes semua takde. Buat pregnant mom stress je. Prof Siti Zawiyah UMSC terbaik. Pakar O&G. Dia tak kalut. Dia buat kita tenang. Tak kepoh macam KK pasal berat badan etc. Dia akan cuba sedaya upaya untuk bantu kita lahir secara normal. Cekap dan cepat. Tak mahal sangat tapi waiting time lambat sikit less than 2hours. Harga sekali check up RM100+ kadang2 RM90. Semoga membantu.

waalaikumsalam .. saya pernh chek up 2 2 private and gov . tp prefer gov sebab free .ada duit je nk chek private tp saya pilih untuk berjimat bole buat tabung untuk anak saya sb sama je .. bgi saya pergi private pun ambil msa sejam .pergi kk ambil msa 2 ke 3 jam . tak jauh mana bgi saya hehe dlu time kerja saya ambil chek up kt kk time saya cuti . kena je dgn msa saya .. up to you sis try la 2 2 pergi buka buku pink kt kk .if tak suka nti sambung kt private senang 😁😁

Kalau first time better pergi government. Sebab lagi detail dari private. And banyak kita belajar and tahu. So next baby nak pergi private pi lah pulak. Hhhu Kalau pergi dua dua pun boleh. Yg penting buku pink wajib bukak di KK dulu. Sebab if planing beranak di private ke govt ke buku pink tu penting. Sebab utk jika berlaku masalah yg tak diingini cth masalah complication private akan pas balik dkt govt gitu. Hee. Govt murah sangat berapa ringgit je.

Nasihat sy check up pegi kk.. xlame pn n services laju je.. n kalau nk bt details scan ke ape baru g private.. sb kalau bersalin kt private incase ase issue lain ke ape nt die hntar pegi hosp government jgk.. bese hospital government mcm x brape suke buke pink private sb x details sgt.. ( ni based on nasihat dr klinik private mase sy bt scan) then lepas dh bersalin terpulang pd sis nk g kk atau private untuk check up baby..

Saya checkup dekat private. Pastu bersalin dekat gov. Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan. Doc / nurse dekat gov takde pula membebel ke apa sebab semua details lengkap. Tiap2 bulan ada scan. Saya check up dekat klinik siti. Ada banyak cawangan skrg ni. Doc semua perempuan. Best and selesa sangat. Masa checkup tu boleh tanya macam2 dkt doc. Recommended!

1y ago

tulah dekat kawasan rumah saya pun ada klinik siti, macam nak pergi situ je sebab doc perempuan, tq for the info 🥰

sy skrg first baby buka dekat private . malas nk menunggu dekat kk. serabut org ramai. dgn pening nk muntah lagi. klinik sy ni pun detail juga check. berat turun pun kena bebel jugak. kalau berat tak naik2, siap nk buat blood test lagi . appt utk att, mgtt smua dia tulis kt buku. setiap kali appt pun mmg dia wajib scan. klau kk 10x pergi, 5x je scan

Sy checkup private bulanan dalam rm150-rm300 . Tapi nasib2 ada klinik yg cincai ada yg check betul2 detail. Sy sendiri pun sampai 5x klinik tukar baru dapat yg puas hati. Tak perlu tunggu lama sebab dah buat appointment sampai2 je terus check up.Husband pun sentiasa teman🫢 setiap bulan scan untuk tengok perkembangan baby lega lah sikit ..

Waalaikumsalam. Depends kemampuan puan. Kalau saya prefer kk untuk check up even bersalin di private. Senang je check up di kk, semua nya detail. Kecuali bab scan memang kena pergi private. Cth detail scan tu. Bab kos kena tengok kawasan. Kalau kk murah je tapi saya tk pasti since saya pregnant pun tahun 2019.

Saya dah nampak kes ibu check di private sahaja, bila dah nak bersalin private hospital reject. Penyudahnya bersalin di gov jugak. Jadi pd sy buat dua2 tu bagus. Kk kena pergi juga sbb checkup dia memang teliti, dan blood tests semua free. Kalau private, sekali lab test dah RM200

1y ago

banyak jugak saya baca kes2 mcm ni.. kawan sy pun terus kene czer sbb ape ? czer kan Mahal 😂 and bnyak je kes kene tolak pi gov.. private gitu lerr... taknk yg problem2

better govm check klu preg review, sbb gov more tally than private. cuma lambat & cepat je hehehe, but klu bab nak jumpa doc mmg govm ni kurang lah. but its depend on kita juga nak pilih mana, klu mampu private ok la. cost utk buka buka je pn dh nak 2-300