Which one is better??

assalamuaikum semuaa, nak tanya mummy dekat sini semua prefer check up private or govm ? if private boleh share tak kos utk check up normally berapa & klinik mana yang okay area kl ? and also kalau check up dekat KK bayaran macam mana & senang tak ? #firstimebeingmother

34 Balas

mana2 pon boleh , ikut keselesaan dan kewangan . saya check dekat kerajaan senang je xperlu bayaran pon cuma agak lama menunggu . Dekat swasta saya check di andorra , setiap kali appoiment mmg kena standby rm400 keatas .

Waalaikummussalam. If bekerja, and susah untuk ambil cuti, boleh ke klinik private. Macam saya pergi checkup ke poliklinik ken rimba. 100-200 je cost monthly. And bila nak dekat due tu checkup 2 minggu sekali.

kalau kk free je awak. 1st baby sy checkup dkt kk. 2nd baby fully checkup swasta. range setiap kali sy checkup antara 150-300. depend kalau ada apa2 testing yg perlu hntr ke lab mgkin hrga akn lebih mhl.

Terpulang sis, sy bkk buku shj di kk. Monthly mmg private sbb x boleh rmai2 jd serabut sy nk mrah je. Klau private paling2 tggu 10min shj dh msuk jmpe dr. Dr yg sy pg Klinik Al-Eilaaj (Dr. Izzat).

1y ago

Boleh je guna buku kk and check up dekat private. Takde masalah. Itu yang pakar obgyn i bagitau

Sy high risk mom. Blood pressure high. Sangkut gdm pulak tu. Tp mmg fully scan hospital swasta. Please pergi hospital macam kpj/gleaneagles yg memang ada pakar. Jgn pergi hospital swasta yg biasa.

kalau mampu pergi la cekup di private.jimat masa xperlu tggu terlalu lama mcm kt kk.. tpi kos die mmg kne standby duit lebih jelah.. 🤭 klo kmi mmpu mmg mls nk tggu dr pagi bek ke tgh hri 😭

Check up di klinik kesihatan lebih menyeluruh tp downside dia adalah tunggu lama. Oenjagaan ibu dan anak di malaysia ni sngt bagus sbb tu elok pegi klinik kerajaan.

Kalau kita dah buka buku pink di klinik swasta, boleh ke nak buka buku pink balik di kk gov?

1y ago

Boleh

klu sis plan nk berank kt gov kna cek kk. klu pln nk branak swasta cek swasta🤗

kk x kena bayar pun bersalin kalau kat hospital bil bawah 200 kalau stay lama.