tanda bersalin...

assalammualaikum sy nak tanya ibu² klw lendir kuning tu tanda nk bersalin ke?? or keputihan confius sgt...sbab xrasa sakit ape pn.. #39week3day due 28.5

2 Balas

Waalaikummussalam.. Maybe mucus plug tu.. Tanda nak dekat tu.. Tanda nk bersalin.. 1. Keluar lendir + darah (mcm period pon ada) 2. Pecah ketuban (air yang tak boleh dikawal.. Keluar tanpa henti... Tiada bau.. Warna macam air beras) 3. perut mengeras dan sakit contraction (sakit seperti segugut teruk) Mcm sy tanda awal... Gerakan bayi lambat.. Dan perut mengeras lama tapi tak sakit.. lepas sedar gerakan bayi lambat 10 gerakan tu (pkol 7 lbih baru selesai 10 gerakan)...terus sy ke hospital... Mse doc check bukaaan tiba2 turun darah.. Admit ward sehari.. Tpi tiada sakit.. Petang tu keluar ward... Esok pagi tu pulak time mandi pecah ketuban... Banyak (ada orang yang sikit tapi mengalir je) ....setiap kali air ketuban keluar sekali bnyak setiap tu jugak gesa sakit tu dtg.. Sampai hosp..Makin lama makin sakit.. Dan contraction tu semakin cantik terus tolak ke labour room untuk bersalin... #ibujagaibu

kalau tanda bersalin lendir+darah