NIFAS & HAID

Assalammualaikum semua 😊 Harini saya pantang ke 37hari. saya bersalin normal & cucuk depo sebagai perancang keluarga . maaflah saya nak tanya sebab saya tak ada pengalaman & tak pandai sangat bab ni . darah saya ada berhenti selama 2hari , lepastu keluar balik . Jadi persoalan saya darah yang keluar tu masih darah nifas atau darah haid? dan bila selalunya darah nifas akan berhenti? #naktausgt#pleasehelp #firstmom

6 Balas

tempoh darah nifas ialah dari 40-60 hari. darah yg masih keluar semasa hari ke 61 ialah darah istihadah dan perlu solat. semasa dalam nifas, darah boleh putus putus dan masih dikira nifas. tetapi jika darah nifas berhenti selama 15 hari, darah yg keluar pada hari ke 16 ialah darah haid.

8mo ago

ya betul. tertinggal ayat berterusan. darah yg keluar berterusan selepas dari 60 hari dikira istihadah. kalau selepas 60 hari ada berhenti darah dan keluar darah seterusnya ialah haid. nifas terhenti dalam tempoh 60 hari tu yg masih dikira nifas juga juka kurang 15 hari. luar dari waktu 60 hari ialah haid jika sudah berhenti

masih nifas. darah nifas max 60hari dear. kalau dlm masa 60hari darah nifas awak stop 15hari berturut2 dn awk suci dr tu. itu baru dikira drh haid

stop 2hari baru kira nifas lg tu. nifas berhenti atas org, sy belum 40hari dh stop.. minimum nifas sedetik, maximum nifas 60hari

cucuk depo tu kt lengan ke mne ya ??

masih darah nifas

Ya darah nifas