Kira gerakkan baby

Assalammualaikum saya nak tanya ,mcm mana nak kira gerakkan baby yaa saya dah 29 minggu Nurse sruh jam 11 tengahari saya start kira dlm masa 12 jam contoh nya jam11 sampai jam 7 mlm ka untuk cukup kan gerakkan baby saya bingung atau jam11 klu cukup 10 gerak dlm 15 minit sampai jam 4 ptg itu kira ok ka biar pun saya kira tak sampai 12 jam ,harap ada yg fhm maksud saya#bantusharing #firstbaby #jangandibully

2 Balas

Mungkin awak confius dari segi pergerakan baby. Baby gerak banyak jenis, cuit tendang siku dan etc susah nak explain kat sini. Macam nurse saya dia explain dalam 1 jam perlu 1 hingga 2 kali gerakan untuk 28 - 35 minggu. Gerakan yang boleh diambil kira pulak macam tenyeh2 dalam masa yang agak lama beberapa saat. Susah nak explain kat sini. Kalau sekali cuit, saya tak kira sebagai gerakan. Jadi normally kalau awak mula jam 11, paling2 cukup 10 gerakan pun jam 4 petang dan ke atas. Ini nurse saya yang ajar la.

4y ago

tq sis bantu jawapan soalan saya☺️

saya takda pengalaman lagi sebab saya baru masuk 19 semoga da mummy yang dapat jawab..