Pergerakkan bayi

Assalammualaikum mummy semua saya dh 25 mnggu, ada sakit dibahagian tepi perut, cuba tepuk² perut untuk mggerakkan bayi tapi tiada respon bagaimana ye

5 Balas

rileks, minum air sejuk, makan ice cream.. makan benda masam atau manis.. n pastu tido telentang usap perut.. msti bby ada reactions.. pstu ckap dgn dia.. kalau instinct awak rasa mcm xsedap hati, pergi je klinik terus utk scan.. check heartbeat n tgk bby kt dlm.. kalau ada apa2 prob, dont worries doc akan bg surat refer ke hosp.. tp insyallah xde apa.. dia tgh tdo tu malas nak layan mommy nye 😅 sy sllu gitu je buat.. alhamdullilah mmg ada tindak balas balk huhu..

wassalam. sy pun penah rasa risau dalam 23-25w macamtu sbb baby kurang gerak, padahal masa 20w dah rasa dia aktif. bila tanya dr, dr kata normal utk kita x rasa baby gerak kdg2 sbb size baby too small lg utk monitor. sbb dia kecik, kdg2 dia gerak je tp kita yg x rasa. tp trust your instinct, kalau rasa x sedap hati terus je gi klinik atau scan ok 😉

hari saya minum air gula utk ujian mgtt, dari pagi sampai ke malam aktif betul baby saya 😂 so maybe boleh cuba minum air manis. tapi kalau ada gdm tak boleh lah kot 😅

cuba usap membulat atas perut. tak tahu mcm mana nak explain. saya buat bentuk O besar kat sekeliling baby bump dalam 10 kali. baby saya suka gerak lepas saya buat mcm tu.

1y ago

wahh alhamdulillah. x sangka menjadi utk org lain juga 😀

Otot tu. Kandungan membesar himpit otot dan organ sekitarnya.