Gigi Anak dh mula tumbuh

Assalammualaikum mummy , nak tanya anak saya 6bulan dah tumbuh gigi 2 batang dekat bawah . perlu gogokan gigi anak tak ?

Gigi Anak dh mula tumbuh
10 Balas

nampak mcm tengh tumbuh.. beza tengh tumbuh dgn dah tumbuh.. kalau tengh tumbuh tkut sekali bengkak. kalau nak gosok guna silikon dulu.. mcm ank sy, Gigi dah tumbuh full nmpk batang bru gosok Gigi guna berus. kalau x silikon je. skrg geraham dah tumbuh. tp Ada antara2 gap belum naik lagi. so bris Gigi atas Dan bawah dah full sy guna berus. kalau belah Kiri kanan sebaris geraham Tu sy guna silikon .. sy rasa guna silikon dulu..

4mo ago

okeyy bolehh saya cuba beli silicon tu dulu . terima kasihh☺️

Wsalam. As a dentist, saya selalu pesan kat parent untuk gosok or cuci mulut, lidah, gusi anak even belum ada gigi. Kita nak biasakan anak dengan rutin dan juga jaga kebersihan mulut dia. Boleh guna kain lembab, oral wipes, atau berus silicone yg masuk jari tu. Kat pasaran pun ada training toothbrush yang boleh dibeli mengikut peringkat umur. Moga membantu.

Waalaikumussalam wbt.. sebaiknya ajar la gosok gigi anak awal kalau gigi tu dah keluar. Pastu blh sapu fluoride utk elak carries gigi. Kalau fasa baru nak keluar ni anak akan kuat menggigit, blh bg teether utk soothing. Kdg kesian tgk air liur baby meleleh je tp tu normal..

4mo ago

terima kasih bgi pendapat ☺️

macam saya kalau time tengah bengkak lap pakai kain basah bersih atau berus pakai berus gigi jenis silicone. kalau da tumbuh gigi sepenuhnya baru berus pakai berus gigi

maaf bertanya , anak puan lip tie ke tu . sbb anak sy pun mcm tu jgk . tp belum beritahu kk sbb tak menganggu penyusuan dan pemakanan

dah tumbuh terus kena gosok gigi tak kira brp umur dia.. tumbuh awal kita tak jaga nanti cepat rosak lagi2 kalau minum fm

4mo ago

biasakan awal2, jadikan rutin, senang tak bergusti nanti2 sbb dah terbiasa

nanti dh tumbuh. boleh dah gosok gigi n boleh g klinik gigi checkup gigi anak dah.

Bila gigi dah tumbuh wajib gosok gigi anak ya

Gigi pun belum nampak sis. Tggu keluar gigi

bru nak naik sgt tu..x perlu gosok pun