Breastmilk.

Assalammualaikum mommies. while pregnant susu dah start keluar kan? is it possible baru masuk 5bulan dah ada susu? sebab i bangun pagi tadi nampak macam ada warna putih but dah kering dekat breast tapi taktau apa dia. #ingintahu

3 Balas

Saya waktu awal 20w haritu pun dah start keluar cecair jernih kat nipple belah kanan. siap melekit & meleleh ye kat breast. Belah kiri pulak keluar kuning pekat. Jadi peta kat baju. Until now tapi tak banyak dan tak selalu. Jarang2 je. Just cuci macam biasa jgn picit. Itu tanda2 susu dh ada la dlm badan kita.

Itu bukan susu. Bersihkan secara gentle dgn air. Nurse kata kat saya, sebab semasa hamil proses penghasilan susu berlaku dlm badan, jadi puting pun ada perubahan. Jadi keluarlah benda putih kering tu.

1y ago

Thank you a lot 🙏🥰

normal.. kerak susu... sbb 16 weeks breast da buat persediaan untuk hasilkan susu.. dia mcm kelimumur kat puting bersihkan je jangan ransang atau picit yea.. bole meyebabkan contraction preterm

1y ago

thank you ☺️