Suami nak tambah anak lagi

Assalammualaikum minta maaf sebelum tuh, sye nak minta pendapat sye buntu sebenarnya, sye tak ready lagi untuk tambah anak sbb sye czer suami sye plan nak tambah anak umur 1tahun 2 bulan tapi sye tak sedia dgn byk perkara, yg jaga siang malam sye, yg letih sye, sye bekeje bawak anak Pegi keje, bila anak malam bangun sye yg kena jaga, sbb tuh Saya tak sedia Boleh tak bagi pendapat apa yg perlu Saya buat 😞 #jgnkecamsaya

10 Balas

Wassalam . Hi dear , awak ada hak nak suarakan pendapat/kehendak awak , sbb yg bawa kandungannya awak , yg kehulur kehilir sakit ke panas ke anak nangis ke semua awak . Bila dah kahwin ni mmg kena slalu komunikasi bg suami faham . Cakap je terus awak tak bersedia atas sebab2 awak tu , dia akan faham inshaallah . Jangan ikut orang , awak ikut badan awak , takda siapa boleh paksa awak buat melainkan diri sendiri . Jadi perempuan kena tegas dan firm sikit sis , tk bermaksud nak bantah/lawan ckap suami . Tapi jadi isteri yg bijak and pandai bawak diri/keputusan . Jangan disebabkan kehendak orang lain awak yang sakit hati/penat kemudian hari . Kadang benda simple2 mcm ni awak jangan terlalu memikir , keep simple . Ada benda kita ckap kita ckap je , jangan simpan2 jangan pening2 ya . Semoga dipermudahkan❤️

3y ago

Doktor mmg tak sarankan kalau czer sbb risiko kan lgpun mmg penat jaga baby , ataupun nanti checkup anak awak , awak buat2 la tanya depan doktor atau nurse bg dia dengar sekali . Bg dia faham . Kalau dah ckap taknak jalan juga sis buat tktahu jelah , hahaha kalau saya lah . Sis rancang je senyap2 , sebab kalau saya fikir kedepan , nanti anak 2 , nk dukung kiri kanan , nak keluar sana sini , tidur malam lg apa semua , bila kita emosi nanti perempuan ni faham2la kan kalau penat , benda yang kita taknak ckap pun kadang tercakap sebab emosi . Jadi sis kena pandai2 la rancang utk diri sendiri , sebab kalau saya buat apa2 keputusan semua fikir long term . Lg 2-3tahun mampu ke tak saya nak survive , tapi kalau suami awak jenis membantu buat kerja rumah , jaga anak okay je bg saya , sbb tkde awak letih sangat . Jadi diri baik2 ya , yang penting skrang jaga je first baby tu penuh kasih sayang , enjoy perjalanan dia and cantikkan diri . Nak puasa ni happy2 sikit hihi🥰

kita lebih tahu keadaan diri kita. kalau suami langsung xmembantu. jangan sesekali tambah anak. kita sorang2 akn tanggung sakit seksa tu. merana. suami takkan rasa melainkan dia sendiri amik part skali utk jaga dan besarkan ank sehari2. tak ada nak dibanggakan anak ramai jarak dekat2 kalau kestabilan emosi kita sebagai ibu merudum disebabkan stress urus anak sorang2. tambah2 kalau czer. sayang diri kita dlu sis. kita ada ank yg masih sgt2 perlukan kita. semoga dipermudahkan segala urusan sis. ❤❤

Sebelum anak first keluar, time tuh 28minggu doc tanya nak merancang mcm mana guna apa, then dia cakap kena 2 tahun , time tuh doc pun ada jugak, lepas tuh dia cakap sebelum umur 30tahun nak anak 2 last last sye beranak czer, daa ckp pun tak faham 😭😢 betul yg sis bagi pendapat tuh sye pun ada terfikir jgk, yg sakit kita bkn laki, yg penat kita bkn laki 😞 Selamat berpuasa jugak sis terima kasih bagi respond ☺️

Pakai perancang yg berkesan. Cucuk atau iucd. Jgn g tau husband pkai perancang. Org selfish ni nnt akan salahkan org lain je. Dia xjaga anak mmg xtau la penat mcm mna. Selfish teruk. Bini dh mengandung beranak tlg la jaga. Ni tau nk berlagak tnjuk kt org lain dh ada anak dua. Tlg la. Sis jgn bg muka sgt. Yg merana sis sorg. Pikir2 kan la. Moga dilindungi Allah selalu.

3y ago

Ok sis tq yea..kita sama2 jaga diri kita ..hehe

Saya ada terbaca artikel ttg ni. Wanita ada hak rancang sendiri kehamilan even tanpa izin suami pun (seeloknya berbincang la) kalau sampai memudaratkan diri sendiri dan si suami pun xmenolong sebanyak yg dia sepatutnya. InsyaAllah kalau jumpa artikel tu saya share sini ya. Semoga dipermudahkan urusan puan.. Please2 jgn pregnant lagi dulu.. Please syg badan sendiri dulu..

3y ago

Terima kasih byk sis 🙂, sye mmg nak amik perancang tanpa pengetahuan dia sbb sye rasa, sye tak mampu lagi untuk jaga anak yg masih kecik, dan tambah lagi seorang, Kalau anak first umur daa 2 tahun sye bole terima, tapi untuk sye pregnant anak yg kedua time anak pertama umur 1tahun 2bulan, sye takut tak bole nak kawal emosi sye 😞 penat terkejar kejar, 😞 sakit czer pun tak hilang lagi, jaga anak bangun siang malam letih tak terkata, demi Amanah dan tanggungjawab seorang ibu mesti kena jaga baik baik 🥲

saya faham perasaan sis tambah pula sis czer . discuss elok elok dengan husband . actually bergantung juga sikap husband macam mana kita dapat tu . ada husband memahami . ada husband berkeras nak tambah . apapun , duduk dan berbincang . its not easy . saya yang anak satu pun , fening 🤭🤣 Sama la sis , even saya tk bkerja tapi saya urus semua benda , penat juga .

hahahaa yg sy lg kelakar..kami dah la 1st baby setelah 11tahun kahwin..tgh morning sickness teruk dlm masa 2 bulan ni dia boleh tnye nk tmbh lg ank boleh x..hahaha adehhh...sy ckp dgn dia morning sickn3ss ni pun xlpas lg ade nk mtk tmbh lg adehhh...haru bwtoi

Ambik je perancang sis, ur body ur decision.. x payah bagitau suami pon xpe.. kalau anak da 2,3.. sis dgn appearance x terurus.. dgn anak x terurus, sis pon mcm rimau.. boleh jadi modal suami cari satu lagi

Sy plk walau normal tp mst kita nk jga diri kita kn sis..sy pun ade ckp pd suami tggu ank 2 thun klau nk prgnt lg..so far die fhm tp tkut jgk lah,sbb tu sy plan nk pkai perancang..sis try bncg utk prncg keluarga

3y ago

Sabarlah sis..bawa bincg ngan suami ,slow talk elok2.. sy plan nk bg implan tu ,suami so far fhm..tubuh kita pun nk kena jga ,sbb los brsalin semua dh fizikal dh.brubah.hrp sis di permudahkn urusan ..aamiin

Cskap dgn laki awk, kerja pun duk bawa anak laki minta anak. Kesian sikit lah kat isteri. Pakai oder jee