Hati berdebar2

Assalammu'alaikum.. Maaf nak tanya, normal ke kalau hati kita berdebar2 dan jantung laju.

10 Balas

mgkin pasal hb. tapi saya bukak buku dulu nurse tanya ada bdebar tiba2 ke tak?duduk2 saje tapi bdebar. saya kata saya bdebar kalau mnum kafein je. nurse kata ok lah, sebab leher saya ade bengkak sikit. takot ade tiroid. kalau tiroid pon boleh buat bdebar jugak. sebab saya pernah ambik darah utk test tiroid. dulu x tau badan xleh terima kopi. saya pi klinik, dr cek jantung dulu. jntung ok, baru cek tiroid pulak. tapi -ve. dr assume saya anxiety. lepas tu baru prasan tiap kali mnum kopi baru jadi debar2 tu

3y ago

saya x kuat kfein. bau kopi pon dah pening. saya punya tahap bdebar tu smpai ketar2 tangan.

Sama macm saya..kdg2 lepas bgn tdo rasa berdebar..checkup saya pnya heart rate selalu 100 lebih..dri first bka buku lagii..dah buat semua test..amk darah utk check thyroid..buat echo scan tgk jantung buat ecg ..alhmdulillah semua normal..tpii dktr bgtau ibu pregnant klau heart rate lebih 100 tak normal..ad kemungkinan saya kurang mnum air..

3y ago

In sha allah..aamiin..tkde apa sis..baik check kalau tau awl kita bleh amk treatment awl2..saya skrg cuba utk mnum air jela bnyak2 tgk mcm mna..sbb dktr ckp ad kmgkinan kurang mnum air..sbb saya mmg jnis tk mnum air sngt..sehari tu bpe gelas je mnum air..

Sama mcm saya , HB low Masa mula2 buat buku tu nurse check bunyi jantung mcm tk normal refer MOPS utk buat eco scan jantung alhamdulillah takde apa2 cuma doc ckp mungkin saya HB Low jd jantung dia mengepam lebih laju utk salurkan darah dkt janin Skrg da 38 mggu daa Alhamdullillah hb naik ke 11 Sebelum ni 10 je

3y ago

Mungkin sis kena banyakkan rehat , dan jangan angkat berat2

nnti akak g klnik.. akak tnya doc .. sbb stiap kali check up, doc pernah tnya sy.. ad rasa mcm berdebar atau sbgainya.. nnti doc akan buat check up selanjutnya

3y ago

😊

hb low tu. jgn buat banyak kje nnt pitam. kurangkan kafein lebihkan protn mcm dgg, ayam, ikan & bykkn mkn sayur hijau.

Waalaikumsalam .. X sure normal ke x .tpi prnh bgtau nurse, nurse bgtau sbb hb rendah jdi mcm tu ..

3y ago

Ohh yeke, maaf la saya x Ada pengalaman langsung, terima kasih ye sebab bagi info

biasanye hb low sis..sy 5 org nk msuk ke 6 smua hb low..mmg akn bdebar..jntung lju..

Hb rendah kot. Elak minuman ber-kafein. Banyakkan rehat, minum air kosong banyak2 ✨

Waalaikumussalam, mungkin sebab hb low. Cuba ke klinik untuk comfirmkn

Pernah jugak terjadi kadang kadang tu