Saya stress, depress dan kerap menangis

Assalammualaikum ibu2 sekalian. Saya ada masalah kewangan, personal dan kekurangan support dari keluarga semasa 2nd trimester ni. Tapi saya memang kerap menangis dari lepas kahwin sehinggalah sekarang sebab terasa dengan suami. Sekarang saya dah masuk 3rd trimester. Ada apa2 kesan ke pada bayi dalam kandungan bila saya kerap menangis setiap hari, dan ada rasa depress and suicide thoughts kadang2? Bila pergi check up, doctor said baby is fine, growth baby pun okay, berat okay, haemoglobin saya okay. Dari segi fizikalnya Alhamdulillah sihat. Tapi mental breakdown saya ada effect apa2 ke pada mental baby? Ada sesiapa tahu?

3 Balas

2018 sya pregnant anak no 3 .. time tu sya ada masalah sama mcm sis .. masalah dgn suami , kewangan , paling sedih mak sya kena stroke masok icu .. setiap hari sya menangis sbb mengenang mak sya x sedar2 lagi .. dahtu stress sbb adik bradik slhkan sya penyebab mak sya kena stroke .. gaji suami rm800 je time tu , kena bayar sewa rmh rm650 sebulan .. mmg makan x pernah ckup .. mmg sya time tu x fikir langsong pasal kandungan sya .. stiap kali checkup , doc kata baby kecik .. tu makin sya down .. then x sangka 34w baby sya keluar .. sya kena emergency czer sbb baby songsang and dia pecahkan ketuban .. sepanjang anak sya dlm nicu , family sya langsung x kesah or tnya apa2 .. suami pon sibok enjoy diri sndiri .. 19 hari sya dkt hospital sorg2 urus baby yg tgh berjuang hidup dia .. 2020 sya pregnant ank no 4 , time tu byk sgt dah berubah .. suami dah berubah , mak dah sihat .. sya pon jaga makan alhamdulillah baby sihat 😊 emosi ibu byk effect dkt janin .. mcm menyusu bdn jugak , if ibu stress or sedih susu bdn pon payah nak keluar .. so try jaga emosi .. syukur baby sis ok x da msalah .. fokus dkt dia je .. jadikan dia sebagai pembakar semangat sis .. Allah x akan uji lebih dari kemampuan hambaNya .. Allah uji Allah tau kita kuat .. sis byk bersabar , doa jgn pernah putus , if sedih try usap perut ckp dgn baby .. buat diri sndiri happy .. jgn bazirkan masa dgn benda yg kita tau benda tu x bgus utk kita and benda tu buat kita down .. better kita bangkit .. nanti anak dah lahir , kita kena kuat demi anak .. jadi dri skrng laa sis kena belajar utk kuatkan diri sis sndiri .. in shaa Allah , mudahan Allah kuatkan sis dan dipermudahkan segala urusan sis

sy depression mcm sis wkt ank 1st.. biasalah baru kawin, jauh dr fmly.. stiap kali sy sedih, menganis perut akan keras.. sakit.. rupa2 nya sy dpt kelahiran pramatang 27w.. kali kdua kurang skit, tp ada mslh lain plak.. kes sama, stress.. baby prem 29w mcm tu. Tp meninggal lps 3hr sbb komplikasi.. bila ank no 3,4 suami start jaga btl2.. ikut je perangai sy.. baby lahir 32 n 34 sihat wlaupun prem juga.. doc xdpt diagnose punca kelahiran pramatang smp skg.. tp itula perubahan yg sy dpt rumuskan.. skg pn sy pgnant twins, awal2 doc sume ckp "hope for the bestla puan" Tp sbb emosi yg terjaga, skg baby survive smp 27w.. dan masih lg bertarung utk cukupkan atleast 30w.. doc mula2 pn mcm nak xnak amik kes tp skg da start concern pasal fetal surviving.. Utk kes mcm puan, blh mintak kk refer ke counsling dan cara kerja.. sekurang2nya ada org sudi mendengar dan membuka idea baru..

wasalam puan. mmg baby fizikal dia okay. tp kita tktau perasaan baby cemana. dia pun tau sama ada mak dia happy or tak. better puan dptkan khidmat kaunseling dgn doktor/nurse. mana tau akan jadi lega lepas meluahkan. jgn lupa monitor gerak baby, jaga pemakanan, fizikal dan mental puan. sy doakan agar kesulitan puan berakhir dgn pantas dan diberikan rezeki yg elok selepas ini.