Alahan muntah

Assalam nk tnya ibu2 kat sini.. siapa yg pernah kna alahan muntah sangat teruk ?😢 dha pgi klinik dpt kan ubat kdang2 ubat tahan muntah tak brapa nk bkesan. Tpi dpt la kurang kan sikit rasa nk muntah.. skaramg ubat dha habis ..alahan tu dtg balik.. smua bnda takleh msuk..air suam biskut buah buahan .. pndek kata smua la tak leh msuk ..😥 ada tak pngalaman ibu2 mcm ni?..mcm mana awk smua atasi ?😭

2 Balas

Saya pn mcm sis muntah2 xbole masuk makanan. Jangan kata makan yg masam2 yg manis pun bila makan tekak ni terasa payau pahit. Senang kata saya xbole nk makan apa pun. Mkn je xsmpai stgh jam Mesti keluar semula apa yg dimakan. Sampai berat drop 3kg lebih dalam masa 2 minggu. Makan ubat tahan muntah pun tak berkesan sebab tetap muntah juga. Last2 ke hospital sebab saya da lembik xbole bangun. Doc kata da dehydrate & xde zat. Ni masa kandungan da masuk 10w. Pertama kali masuk 8 hari duduk ward. Masa kat ward xtaula ubat apa yg doc bagi kita jadi xde mabuk xmuntah & bole la terima sikit makanan. Selama 8 hari tu boleh makan & kadang2 je ada rasa mual tapi xmuntah. Then discharge saya start mabuk & muntah2 semula xbole makan. Lps 2 minggu masuk hospital semula sbb hb pn low & dehydrate. Duduk 2 minggu pulak. Saya rasa alahan saya betul2 hilang masa nak masuk minggu ke 20. Baru masa tu badan beransur2 rasa cergas sikit & bole makan tapi portion yg sikit. Alhamdulillah bersalin masa 39w genap baby sihat 3.0kg girl. Skrg da day 18 pantang. Ada jga terfikir xnk mngandung lagi sbb bkn takut bersalin, tapi tak sanggup nak harung alahan mabuk tu. Xsanggup nak muntah2 lagi..😪

2y ago

Itula sy bukan nak takutkan sis tp nk kongsi pengalaman alahan mengandung saya. Mungkin ada org bnasib baik xrasa alahan atau mungkin ada yg rasa alahan ringan tapi saya tetap rasa serik. Sebab muntah2 tu memang buat kita jadi lemah & berpeluh sejuk menahan rasa mual tu. Suami saya masa saya bgtau saya sejuk tu yg terus bwa g hospital tak sangka akan jadi begitu teruk mabuk mengandung ni. Betul perut saya rasa lapar tapi apa yg saya makan tu akan buat saya jadi mual trus muntah. Paling banyak sya igt saya nk makan nasi goreng ikan masin tu pun 6 suap je sebelum semua keluar balik. Tula dugaan saya masa mengandung. Lain orang, lain la yg dialami. 😭😭

sis makan ja yg masam2.. sy pun sbelum ni mmg teruk la alahan..awal2 tu mmg pening kpala jak.. nk hilangkn mual tu dgn makan yg masam2.. nasi pun xbole makan bnyk.. makan sikit muntah..tp sis still ja makan nnti xda tenaga

2y ago

tak boleh jugak.. sya prnah mkn buah limau yg buat smbal tu ..mkn mcm tu je ..skali muntah jugak sampai pedih dkt dada sbb masam sngat...mkn asamboi pun ada jugak still tak boleh..smua mknan sya da cuba...