Surat doctor naik flight 32w

Assalam mamy smua nak tanya yg ade pengalaman. Saya sekarang ni 29w. Saya akan naik flight balik kampung sbab akan branak kat kampung . So saya akan nail flight 21/9 ni. Last checkup saya dngan kk ialah 13/9 ni. Kalau contoh saya amik surat doctor tu 13/9 nnt masa 21/9 tu masi valid tak surat tu kalau naik flight? #firsttimemom #firstbaby

14 Balas

Kalau kat kk saya check tu surat valid untuk minggu yg sama ja. Contoh kalau minggu ni check up tapi flightnya minggu depan, still kena datang balik ambik surat dalam minggu yg nak naik tu. Saya naik airasia balik kampung hari tu time 30w, masa nak naik flight tu staff ada tanya nanti balik dari kampung naik flight jugak ke? Kalau naik minggu depan tu still kena pergi klinik minta surat dr baru sebab usia kandungan dah lain minggu.

9mo ago

Kalau mas 36 weeks paling last boleh naik flight untuk domestic flight. Haritu sy naik flight dari KK-KL-KBR. Sy ambil surat doktor dari klinik swasta sbb sy checkup sana. Surat tu valid seminggu dari tarikh fly. Nanti doktor akan tanya bila date awak akan fly. Tapi kalau nak selamat better fly sehari dua sebelum 36weeks. Surat pon ambik 3/4 hari before fly.

Klu air asia valid sebulan sis..Sy pun ambik surat dekat kk..Then nati sampai airport ada borang yg nak kena isi lagi..Lepas tu sblum masuk kapal kita kena bagi tunjuk surat doktor dan surat pelepasan naik kapal dekat pintu yg scan tiket..then dorg copy surat dri doktor untuk bagi dekat crew cabin kapal masa masuk kapal dh..sy naik kapal masa 30w

klu mas surat "fit to travel" vld 10hari dr tarikh surat tu dikeluarkan... 35weeks last bole naik flt.. nanti sampai airport inform je dekat staff check in counter pregnant.. Nanti staff bg borang "indemnity form".. Kena isi borang tu pastu attach sekali dgn surat doktor tu.. itu procedure mas la

9mo ago

Ha ah sbab nnt naik Mas.. Oh valid 10 hari eh okok blh la tu.

Rasanya kk akan keluarkan surat untuk valid tu nanti sis bgtau tarikh je..nk pesan masa nk landing atas landasan tu hentakkan kuat sis angkt la punggung sikit supaya x terhentak..pengalaman syaa la hehehe..

Hari tu saya flight dari kk ke kl weeks 29.. tp diorg xmintak pon surat doktor😅.. tp saya mmg spare siap2 la.. surat dari kk saya ambik seminggu awal.. saya rasa ikut flight jugak kot..

9mo ago

Rasa bawa 30w xpayah surat doctor. Sbab nnt saya naik 32w mau masuk 33w masatu. Naik MAS.

Boleh je. doctor kena state la approval time naik flight tu week brp. Time boarding tu dorang just kira kandungan waktu tu brp week & tgk surat doctor je (airport senai)

9mo ago

Di kaunter time nk check in luggage dah minta. Airline staff yg akan minta & kena isi indemnity form (depends on airlines). Kalau baru brp week boleh check in online tp kalau kandungan dah besar tak sure boleh online tak sebab tak pernah buat. So kena dtg awal. Dlm flight pun FA nk tengok juga. Buku pink jgn lupa bawa

Saya baru je balik interview naik flight masa kandungan 32weeks. Surat doktor kena dalam tempoh 7hari . Kalau lebih sehari tak dapat naik flight kena suruh buat surat baru.

xpasti pula valid brp lama..sbb kk sy xbuat surat tu. sy buat dkt klinik swasta. 2-3 hari sblm naik flight sy baru pi buat surat.

9mo ago

buat kat swasta je cuma kena survey klinik yg boleh keluarkan surat tu. slalunya klinik yg boleh buat checkup kehamilan boleh keluarkan surat tu.

Saya pun nak taw jugak sebab nt nak balik bersalin kat kampung. KL - LGK Last brp week ye boleh naik flight

9mo ago

Im not sure other airline sis maybe sis blh roger. Tp saya naik MAS blh naik lagi before 35w. Kalau atas 35w xleh dah.

Rasanya boleh je (depend on company flights apa) kalau air asia valid 30 hari termasuk pergi dan balik

9mo ago

Saya naik MAS. Setau saya lebih 35w je xleh naik flight