admit 28/2/2020

Assalam hai mama semua..just nk crita..sy kne tahan wad dr semalam sbb cirit berit da seminggu lebih..dan bila sy berada di hospital utk tunggu dapat katil kosong..macam2 sy lihat..ada yg menangis menanhan contraction.ada yg da buka 3cm tp msih round2 lg amik mood sbb x skit.ada yg air ktuban leaking 34w.ada yg uri bawah stafe 3 on 29w dan ada yg kne serah diri ceacer sbb bb songksang ada yg da berdarah sbb kontrantion tp masih nk berjalan walhal badan da lemah elak pengsan je sbb da pucat muka sis tu..dan mlm td sy dpt katil sebelah dgn sis yg da buka 3cm tu..pg td still 3cm pas dia mndi sy x tau mgkin doc induce kot tbe2 dia skit teramat dan sy dgar dia mengerang smbil sbut Allah n mtk maaf kt nurse yg ada kt situ sbb dia x tahan skit.trus dgn sy yg kt ktil pon menangis teresak kenangkn nasib diri yg x lama lg akan lalui benda tu sbb skang sy 34w2d.rasa insaff rasa takot rasa mcm2 la yg sewaktu dgnnya.hrap kite semua yg menghitung hari sama2 kuat utk hadapi smua ni.. #bb first #34w2d

admit 28/2/2020
35 Balas

Kan sis... Mcm2 pengalaman kita nmpk dwad smntara tnggu nak brsalin... Masa sya lahirkn anak 1st,paling lma masa dbilik penilaian lar... Smbil2 tnggu turn kna cek bukaan smbil2 mnahan contaction😁 smbil2 ceta ngan org sbelah mnyebelah spaya x trsa contraction sgat... Bila da cek bukaan da 3cm...bru kna sruh msuk wad 1 tnggu waiting sblum nak melahirkn.... Dwad plak sya langsung x dpt nak duduk ka baring sbb nak mnahan contraction tu trpaksa brdiri👻 siap ceta2 ngan org sbelah siap tnya dia bukaan da brapa... Rupanya sma 3 cm tpi asal dia santai2 ja siap duk kat katil yg sya ni nak naik katil pon mcm x larat sbb contraction ...sya pon naik heran siap trus pggl nurse mnta cek bukaan... Tpi nurse bt dok no ja😒last2 sbb asyik pggl nurse, tetiba ada air + drah skit kuar... Ingatkn da trkencing ke apa.... Ngam2 ada 1 doktr arab kbetulan kat kaunter wad tu tgok sya... Sya inform trus dia bwak 1 blik ni nak cek bukaan... Skali cek da 6 cm.. Patut lar contraction skjap2 ja... Doktr suh baring kat katil sbb nak tolak p labour room... Malang nya masa nak baring tu... Betui2 rsa nak meneran da... Skali nurse cek nmpk kpla da 🤣 + air ketuban pecah bunyi pop lgi masa tu... Ahahaha. Kasian nurse tu trkena tempias... Apalgi kelam kabut bwa msuk labour room tu pon kna lalu tempat urg mnunggu kat luar x kw kelam kabut... Msuk ja tukar katil tggl nak teran ja. Sbb masa tu da full bukaan... Syukur msa tu even 1st baby ...sya x teruk sgat nak teran sbb baby pon seakan tlg push diri dia sndri nak kuar👻 sbb sya slalu pesan ngan baby masa mngandung... Law nak kuar da... Plez tlg mama push urself too syg... Ary2 ckp ngan baby dlm perut... Syukur sgt dia memahami😍 pdhal mesti c baby x sabar nak kuar gak tu yg push diri sndri... Ahahahha rimas da dlm perut mama x dpt nak gulik2..

Kan sis .. Sye klo msok je hospital mcm2 dah pkir walaupun ni nk msok no 3 ... Sy pngalmn kne induce .. Duduk kt labroom .. Setiap minit ad je org bersalin .. Dpn mte sye org tgh meneran mcm2 dgr ...allah ... ad yg kejp ad yg lme .. Time 2 rse nk larii blek je .. Tkot hnye than je thu .. Yelh kte hnye mnuggu giliran .. N kte thu mcm mne keadaan kte ntyy .. Tp 2 lh dmii zuriat yg Allah dh bri kpde kte ... Kte kne korban kan jgk ..

sy pn mcm sis msuk ward sb skit perut cirit birit muntah2. spnjg ddk kt ward mcm2 sy tgk, sakit nk bersalin tu mcm2 sy dgr. menjerit Allah, panggil nama mak. Ada yg 2 cm tp sakit teramat. Ada yang 8cm bole berjalan lg gelak2. Tak tergambar smua bnda ni. Pengalaman tak akn lupakan. Smoga urusan kita dipermudahkan hendakNya 😊😊😊😊

4y ago

Amin ya rabb 🤲🤲.ada hikmah nape Allah bg kite msuk wad sbb leh tngok pngalaman org bersalin.kite kene kust💪💪😬

Masa nk bersalin anak ke 4 sy kena thn wad jg sbb dh turun tanda tp bukaan masih 2cm..contraction pun xda lg..mmg mcm2 situasi blh nmpk slama 2 mlm warded..ada yg x smpt msk LR, bersalin kt katil dlm wad..ada yg sanggup thn sakit tp xnk pggil nurse utk check bukaan sbb xnk kena seluk, last2 klm kabut g LR bila bukàan dh full..

4y ago

Bestnya kejap je dh brsalin..sbb tu bila anak no 5 walau dh turun tanda sy x g hospital lg sbb xde contraction..3 hr lps trn tanda br ada rasa sakit..bila g hospital dh buka 5cm..trs masuk LR..

smoge dipermudahkn sis.sy mcm jiran sis yg kat sebelah tu ms 1st born.6-7cm masih x rase sakit contraction wpun midwife da pecahkan ketuban at 4cm.so at 7cm baru start rase n doc tambah dose induce.fully open kul11am n baby keluar 12.20pm.tenang yer sis.smoge dipermudahkan

Biasa sis.sbb kt hspital bole jumpa cm2.ad yg buka sikit.ad tgh tgu blk bsalin sbb br buka sikit..yg bjln tu nk bg mudah bsalin.sy dulu dok sblh india.mngs dy sbb sakit.pggl mak dy.ad baby bsr kena bsalin bedah.cm2 sis tp kita kena kuat.byk bdoa.bzikir.semoga dipermudahkan

4y ago

Tula sis.skang sy 39w da blum ada tanda lg.seram jgk ni hehehe

Rajin baca surah yg digalakkan masa mengandung. Minum air kelapa. Rajin cakap dengan baby sambil usap perut. Minum air zam2 kalau ada sambil niat utk memudahkan process bersalin & redha dgn apa yg akan terjadi sebab baby ni anugerah dari Tuhan.

sy lah tu salah seorang yg mnangis dlm ward masa tgh sakit contraction..hehe masa tu mmg xhirau org sekeliling dh..nagis smbil kol suami mntk maaf mntk ampun supaya dipermudahkan urusan bersalin..sbb masa tu dh seksa sakit sgt tp jln xterbukak..hee

4y ago

Aduii sy dgar cm tu sy pon nangis sama sbb pikir cm mana nsib sy nti..tkot lg teruk ke.mcm2 duk pikir bila da nmpk depan mata..😣😣

sy 2x bukak 3cm sampai 24j gak la menunggu baru bersalin, yg pertama tp ank ke 2 kena vacuum, yg ke 2 ank ke 3 czer sbb nafas dah pendek..merasa gak la sakit mcm nak bersalin normal, ank 1st je xmerasa sakit, tau² kena emergency czer 😂

sy tgh menunggu hari .. 5 tahun dh ni .. rasa takut sgt bila org cerita pasal ni .. walaupn dh ade pengalaman .. tdo pn smpai termimpi2 ... 😅😅