HB turun naik

Assalam dan hai semua. Sy amik zincofer sebiji dan bacaan hb sy turun naik. dr 11.9 turun ke 10.3 kemudian naik 11.3 dan skrg turun 10.1. td dktr kat kk advise amik zincofer sebiji dan pil zat besi sebiji. dktr kata tak leh amik zincofer 2 biji. tinggi sgt katanya. tp bila g amik ubt kat farmasi. pharmacist tu ckp nape tak amik zincofer 2 biji je. tak leh amik zincofer ngan pil zat besi ni sekali. pastu pharmacist tu call dktr then dia ckp follow je advice dktr. kengkawan yg hb low smpai 10. ambil vitamin apa ye? #ingintahu #pleasehelp #firstbaby #seriusnanya #First_Baby

HB turun naik
59 Balas

Doktor bg zincofer, tp sy xleh makan. Sejam lps mkn zincofer mesti muntah teruk. Sy tukar maltofer. Okey sikit. Tp hb atas tong je. 10.6, 10.4 . Tp doktor kate okey je. Ade kwn suggest iberet . Baru start mkn iberet, xtahu lagi mcm mne .

Hi sis.. dulu sy makan maltofer 2 biji tak jalan.. hb makin turun je.. lepastu nurse advice amik iberet folic 1 dgn iron tablet yg mcm sis amik tu 1.. hb terus naik.. alhamdulillah.. so okay je.. ikut je advice doctor..

sis try amal , sebelum tido malam ..blend jambu batu + air + madu 1 sudu kecil ..air agak2 , pastu minum..sebelum pergi klinik , mkn iron tablet tu 2 biji , n minum jus jmbu batu jgk ..In Shaa Allah naik 😉

saya dari 14 turun 9 terus dr suruh mkaan ion 2 pagi 2 ptng.. tapi syaa ambik 2 biji jea shri x daya nk telan bnyk2.. pastu tengah amalkn minum sunquick , kurma , buah2 dan syur2 harap sngt naik balik

saya makan zincofer 1 biji pagi 2 jam sebelum sarapan, dan 1 biji malam 2 jam selepas makan/sebelum tidur.. 2 jam jarak tu penting utk penyerapan maksimum nurse nasihat.. so far hb sya okay ..

try makan pil ni dngan air sunquick ksg..amek pd jam 1 atau 2 pgi..time tu perut kite betul2 ksg..set jam untk bagun pukul berapa.. pastikan perut kite da ksg selama 2jam sblum amek ubat ni..

selain mkn ubat,pemakanan kita pon salah satu jgk main peranan hb rendah. amalkan mkn dried apricots,roti wholemeal,mkn nuts mcm almond. in Sha Allah. kita ikhtiar. elakkan kopi dgn teh

Sy dulu iron ke zincofer ke semua tak jalan..endup doc bagi iberet 500..tu pun naik sikit je..so sy makan jambu batu hari2..tu pun still x lebih dr 12..so doc sah kan sy anemia..

early ambik zincofer, hb turun from 10.8 to 10.2 dan tak naik naik... tukar kpd iberet pun tak naik, i start ambik iberet with pure orange juice, hb naik cepat

samala sis, tapi saya dah kena tukar mkn iberet pula lpas check up tdi sbb 10.1 je bacaan hb, 15hb mnum air gula kli ke2, 23 buat FBC lagi sbb hb drop trus