ubat cair darah

aslm mom semua..ada tak momy2 yang kena makan ubt cair darah kerana bmi dy 33.3 atau keatas dan ahli keluarga ada darah tinggi??doktor cakap berisiko kena sawan masa nk melahirkan baby ..saya kena makan tpi saya takde darah tinggi hb oky gdm takde sbb ahli keluarga cakap xyah makan sbb dy cakap ubt tu untuk jantung..sebelum ni kakak saya ada darah tinggi dan bmi pun lbih kurang mcam saya..tpi dy doktor xbagi pun..that why my fmily xbagi makan sbb tkut selalunya ubt tu untk jantung..and than sekarang saya 36w5d rasa macam nk makan sbb tkut jadi apa2 nanti masa melahirkan..agak2 boley ke makan ? untuk mengelakkan dari terkena sawan #pleasehelp #pleasehelp #firstmom #bantusharing #firstbaby ##pleasehelp

4 Balas

Saya on ubat aspirin.. utk kembar. Doc bg setengah biji.. ubat tu byk kegunaanlah sis.. Mmg utk jantung bengkak klo dosage tinggi. Klo dosage rendah ia sbg terapi.. Mcm sy kena on supaya bila sy amik iron, iron tu, darah sy pecah2 dan senang uri nak absorb,, jadi baby sy xde mslh pembesaran.. sy rs bersyukur dpt doc pkar yg perihatin... sudi bg sebab utk mencegah.. boleh buat international medical reseach kat google. Blh rujuk medical2 journal. Just nk share, sometime darah kita boleh pekat dan tersumbat.. sis xtakut ke darah beku? Ubat ni lebih kurang mcm tula kegunaan dia. Kita pregnant, hormon sdr dah tak betul. Uri pn demand mcm2, menjadi punca hormon xbtl.. cth gdm. Gdm pn punca uri keluarkan signal and kacau insulin.... Nasihat sy, kalau xnak dgr ckp doc, blh pergi klinik/hos swasta mintak second opinion.. Sis pn blh cross checking dgn website2 yg bukan .com tp .gov atau .ngo utk tgk mana logiknya.. apa kesan dia...

1y ago

tq sis untuk pencerahannya

Doktor bagi sebab apa? Mungkin sbb family ada sejarah darah tinggi? Mcm kawan saya tekanan darah tinggi masa nak bersalin je. Jd dia kena consumed ubat tu. Anak ke3 dia, 2017, masa sedang operate czer tiba2 jantung terhenti. Suami dia yg doktor berada di OR pun seriau nak bagi kawan saya hamil lagi. Sejak 2019, dia dah kena tekanan darah tinggi. Saya ibu hamil berisiko - advanced age maternity dan ada GDM. Sy makan je. Dah doctor prescribed. I follow.

doktor bagi sebab bmi saya obes dan fmily ada darah tinggi..tpi alhamdulillah saya xde..so pendapat momy saya kena ambil ke ubt tu ? sekarang dah 36w5d..dekat2 due ni tkut plk sbb nurse cakap untuk elakan daripada terkena sawan masa hendak melahirkan..takutnya ya allah🥹🥹kalau saya consumed ubt tu due dh nak dekat ni agak2 berjaya ke ubt tu sbb bru nk consumed🥲doakan saya mommy supaya semua baik2 sahaja🥹

1y ago

saya preg 34w 5 hari. ade sejarah fmly ada darah tinggi & jantung. doc pon suh mkn ubat cair darah & kalsium. actually sy x tau pon ubat cair darah utk hindari drpd sawan. bby ke 3 doc suh amik sebb sejarah bby kedua kcik. ade masalah kt placenta. uri xdpt supply ke bby sbb tu bby stop mmbesar masa 6bulan. then sy obes. bmi xcantik kan. kena chekcup slu berat & tekanan darah. sy consume je ubat2 doc sarankan. in shaa Allah smoga Allah jaga kita & baby hendaknye sampai selamat bersalin. fkir kebaikan & positif je sis

sy pon..dapat ubat kalsium dan ubat cair darah. sy makan je ikut saranan doc.. mreka lebih tahu. bmi sy 40.4. doc mmg ckp utk elakkan sawan bila melahirkan nanti. jd sy makan je,mula2 takut jugak tp fkir2 balik dh doc yg bh,kena lah mkn juga. sy skrg gdm on diet control.

1y ago

ooo tq sis🫶🏻