gatal miss v

asalamualaikum..saya baru lepas bersalin anak kedua secara normal jahitan agak banyak..jahitan luar dah mula kering..masalah sekarang saya jadi gatal2 dibahagian bibir miss v..lagi2 waktu darah nifas keluar..rasa merenyam2..dah basuh dengan air suam n garam tetap sama..ada sapa2 pernah alami perkara yang sama macam saya tak dan apa solution nya untuk hilangkan gatal..?

7 Balas

Sama laa dengan saya so apa yg saya buat selalunya kerap tukar pad dlm 2-3 jam pastu bilas dgn air suam. Mmg lega sikit. Pada waktu yg sama buat sitz bath (rendaman air garam) sebanyak 2 kali sehari. Kurang laa rasa gatal dan luka pun cepat sembuh

sama laaa, nak masuk 2 minggu postnatal pakai set bertangas. ingatkan gatal gatal sebab benda tu laa rupanya luka jahitan nak sembuh rupanya. gatal kat tempat luka bila pakai pad, darah nifas dah sikit tak penuh pun pad tu

Ya sis saya pun sama .. dia punya mengeyam tu . Nk sental ada luka jahitan. Rasa tersangatlah siksa yea😭 mcm mna lah cara nk handle.

misi ckp tu tanda jahitan dh nak sembuh klau dh gatal gatal tu. jadi gigit la bibir anda untuk menahannya

Guna air manjakani boleh tu dn. boleh merawat luka dngn cepat

Gatal² tu healing process, maknanya nak sembuh.

Sama, tahan je 😭