asalamualaikum

asalamualaikum nak tanya apa susu yng sesuai untuk bayi anak saya baru 1 bulan dia menyusu formula tapi x sesuai ,da guna ducth baby,dupro,latogen semua x sesuai lepas menyusu mesti akan berak

12 Balas

kena try & error.. susu ada 3 jenis.. yg awak tukar tu brand susu bkn jnis susu 1) susu yg mpunyai kndungn gula/lactosa biasa - semua brand yg awak cbe & brand2 lain yg xde label ape spesifik 2) susu yg mngandungi molekul gula/lactosa yg da dproses jd kecik yg mudah dihadam- susu yg label HA/mlalui proses hidrolisis contoh nan Ha, enfalac gentlease 3) Non lactose/lactose free/soya based- susu yg xde lactosa, ade yg guna soya contoh- Lactogen free lactose, Duprosoy

memang ank yg fm lebih kerap berak. perhatikan texture najis je sis awak try and error tu ambik masa berapa lama awa try utk sesuatu brand? jgn tukar cepat sangat tau. kadang perut baby baru nak adapt tapi kita dah bagi yg lain . selain dari tu concern more to cara penyediaan susu and pembersihan botol juga. kadang tak semestinya susu tu yg masalah ada juga faktor persekitaran yg lain yg kita terlepas pandang

sy masa ank newborn sy bg dupro muntah2, dutch baby pon sama, bagi lactogen sembelit last2 sy try morinaga serasi, adik sy pon dy bagi anak morinaga juga baru ok cuma harga agak keras sikit la. Bila anak dh 6 bulan sy tukar ke susu dupro balik anak dh okey xde masalah

Kena try and error tau mommy sampai jumpa. - Enfalac Gentlease - Anmumlac - S26 - Morinaga - Nanha *Banyak lagi sebenarnya. Awak pilih je mana yang awak rasa nak cuba then pantau reaksi alahan baby, jika ada.

Baby najis ok ke? Sebulan selalunya mmg kerap berak. Lepas menyusu mmg akan berak. Kalau dia tam meragam, dan tak cirit ok lah. Selalu 2 bulan ke 3 bulan dh tak kerap sgt berak sbb usus dh matang.

Berapa kerap anak berak lepas menyusu? Tekstur najis berlendir/berair ke?

3mo ago

@Amran, bagi saya okay sebab baby baru 1 bulan. Kekerapan baby berak tu tinggi.

sehari ada dlam 4,5 kali la anak saya berak najis dia bketul bketul jga

Enfalac Baby. S26 Gold.

try frisolac ar

try enfalac a+