Ibu GDM nak tanya

Asalam mommy semua nak tanya ada tak dalam ni masa mengandung ada GDM and bila time nak check BSP saja mommy jaga makan bila lepas bsp bantai je makan semua ?

7 Balas

Hi! Saya GDM on diet control now. Jujurnya mmg nak bantai je semua kalau boleh. Sbb sebelum pregnant mmg sy jenis suka sgttt desserts and benda manis tp bila dah pregnant kena GDM, dia mcm satu kesedaran nak tunjuk betapa tak sihatnya lifestyle saya sebelum pregnant. Jadii nasihat saya anggap lah ini sebagai satu peringatan utk betul2 jaga pemakanan dan pencegahan sebelum penyakit ni terus melekat kt kita even after dah bersalin. Nak jaga senang je sebenarnya, nak makan boleh tapi semua sikit2 ada portion nya. Nak minum manis, hadkan hanya 1 gelas sekali sehari kalau teringan sangat. Nak kek, sekali sebulan. Nasi makan hari2 pun boleh tp ikut KKM suku, suku separuh tu. Apapun dptkan nasihat doktor ye, jgn bantai😅 kita xtau effect kt baby nnti.

Sy GDM on diet.. Sy jaga makan n minum.. Seminggu 2-3 kali sy check BSP sendri dirumah Sy check up BSP untuk kk sebulan sekali.. Tkt gak fikir bby.. Alhamdulilah result semua cantik Ada juga hari sy teringin nk mcm ice cream ke or apa2 saja tp mostly sebulan 2-3 kali jew sy langgar pantang tp xbnyk pun sikit lah janji merasa.. Mostly result sy semua cantik walaupun sy langgar pantang mkn..

saya tak jaga sangat makan, still makan nasi dan air Manis tapi berpada. Saya xbole terus stop amik, sakit kepala. So saya amik berpada pada cuma malam amik buah je. Sarapan pagi Dan tengah hari makan mcm biasa.

10mo ago

saya amek ubat dan insulin

jgn mcmtu awk. sy yg takde GDM pun jaga makan. awk bantai mkn lps bsp serupa awk xpayah jaga makan klu gitu...nanti drpd GDM diet ke GDM ubat lg la payah nk jaga. GDM ni effect ke baby, xkesian ke?

jaga je makan awk. sy takda gdm tp berat naik pening juga fikir nak kawal makan. tapi memandangkan taknak jadi apa2 sy bkorban la nafsu makan tu

taktahu, tapi jaga makan k. Saya takde gdm tp berat naik banyak jgk dalam dua minggu, tak nak buat camne sebab sy asik lapar je 🥺🥺

Saya tak buat macam tu. Memang jaga betul betul.