Aku tanya berat badan bayi 1 tahun

Apakah anak 1 tahun 1 bulan 7hari memiliki berat 9.8 kg normal? Tp kata dokter puskesmas ga normal yg normal 11kg dirujuk ke dokter gizi,,,kl liat aplikasi dan goegle berat 9.8 diusia 1 tahun 1 bulan termasuk ideal dan normal ... Bingung aku tuh...

109 Tanggapan

kalau saya patokannya grafik saja..selama grafiknya naik terus..tidak turun atau stagnan (rata)..harusnya normal2 saja..kadang kita terlalu berpatokan dengan buku jg buat strrs..dulu waktu jaman anak pertama saya yg skrg hampir 8 thn..saya ga ada tuh perhatiin grafik atau apalah..haha..malah skrg termasuk tinggi dibanding temen2 dikelasnya..yg ptg makanan dan susunya lancar..gemuk ada waktunya..anak saya malah naik turun..1 sd 2 thn dia menggemuk..habis itu kurusan..eh di umur 4 thn gemuk bgt..eh pas masuk sd kurusan lg..haha..tp skrg makannya sudah porsi dewasa..jadi saya ga gt kawatir sama anak kedua saya..walaupun di umur dia yg 14 bulan tp bbnya cm 9.2kg..saya terus kasih asupan makanan bergizi..walaupun dia small eater..yg penting yg masuk gizinya banyak..saya yakin in thr long run semua akan terlihat hasilnya..