Bernafas susah guna mulut.hidung sumbat

Apa yg patut saya lakukan.demam dan selsema terus kahak dan hingus byak.pergi emergency pun doktor bg ubat cair kahak dgan selsema pun still sama tapi kurang dah sikit.bernafas kdg guna mulut jugak apabila hidung kadang kadang start blok.kadang sampai kena panik attack mcm x ckup nyawa.mcm mcm cara dah try ,minum air suam,mandi air suam..tido mengiring,tido position duduk..buat air halia dan mcm mcm lagi..risau saya.adakah ada ibu ibu yg jadi mcm saya apa solusion tak..saya dah 14 minggu 3 hari dah..

3 Balas

Sis, kandungan kita sama tapi sy 14minggu5hari. Sy start 10minggu mcm tu hidung totally sumbat. Dah sedut wap panas pun tak jalan. Sumbat kering. Sy takde selsema hingus semua. Tapi mmg sumbat kering. Mmg sepanjang masa tarik nafas pkai mulut. Hidung ni kalau guna rasa tak ckup nyawa. Nak gosok gigi lagi seksa. Sbb takleyh tarik nafas guna hidung. Gosok gigi tahan nafas kejap lepastuh hembus. Pastuh cuci gigi. Kumur pesemua. Pastuh letak lagi ubat gigi. Tarik nafas pkai mulut dalam dalam. Tahan nafas lagi. Gosok lagi gigi pastuh hembus lalu mulut pelahan pelahan. 20minit nak gosok gigi shj. Pkai inhaler hidung pun semua tak jalan sis. Tktau lah knape mcm nih. Smpi skrg trbiasa dah. Cuma mulut takpernah tutup 😂 sntiasa terbukak.

2y ago

saya kahak +hingus Allah banyak ...rasa sampai trauma dah...kdg tu sampai panik .kdg nak makan pun takut...minum air suam atau susu suam saja bagi isi perut..kdg dia dtg ok hidung boleh bernafas masa tu saya cepat cepat makan atau minum.

sama la dgn saya skrg.. xde cara lain melainkan sedut bau minyak angin bidara.. klu hidung start block.. mmg lega sgt.. mlm nk tdo klu hidung block saya akan hembus jgak basuh hidung.. boleh la bagi lega.. kurang la ckit beenafaa guna mulut

2y ago

aah kena bertahan sampai hilang sendiri atau sampai bersalin..

minum lemon kosong, makan vitamin c

2y ago

sudah sis...tapi x boleh jugak..😭