bersalin tanpa jahit

apa tips bersalin tanpa jahit gais???? bestnya kalau bersalin kali ni xde jahit langsung 😭 doakan sy bersalin xde jahit kali ni gais. aamiin 🤧#pleasehelp

10 Balas

selain dari tips diatas boleh jugak amal minyak zaitun dan buat urutan perineum boleh google cara urutannya.. sy anak no tiga paling besar dekat 4 kg tapi koyak dlm shja sikit. boleh cuba ikhtiar tengok.. sy x buat urutan tu minum minyak zaitun sja . kwn sy bt urutan tu katanya menjadi.. kulit kita jd elastik. cara2 meneran , jgn angkat punggung tu pon semua kena belajar dan bt in sya allah x teruk kalau terkoyak pon

2y ago

takut la plk nk buat urutan tu 😅 xpela nnti sy cuba..

buat jln itik pagi² dan berjalan² bnyakkan buat senaman ringan sya selalu buat alhamdulillah bersalin baru² ni adalah koyak sikit tpi tak. kena jahit baby pun keluar mudah sgt. sakit perut tak sampai 1jam baby dah keluar😊

2y ago

haritu sya buat 38minggu sya bersalin 39minggu

Klu 1st mom, biasanya ada jahit sikit sbb kita xpndai nak kawal wktu teran & laluan blum smooth mcm ibu2 yg 2-3 kali bsalin. Yg penting ikut kata dktr/nurse masa dkt LR. Moga dipermudahkan segalanya ya ❤️

2y ago

aamiin tq sis

Sy pun nk tahu jugak sbb first mom hehe seriau dgr cerita kwn2. Tp in shaa Allah lain org lain pengalmaannya kan. Bergantung pada ilmu yg kita ada dan preparation mental fizikal. Goodluck mommies 💪🏻

2y ago

Ye betul, saya baru bersalin 8/6, anak sulung, tgh teran mmg nurse tu gunting je . Time dia tgh jahit tanya dia byk x kena jgit dia kata byk jgk, biasa anak 1st kami mmg gunting je

jgn angkat punggung.. dan jgn mnjerit.. jgn bunyikn suara kalau sakit.. kena eeee mcmtu je.. ni tips dari bidan hospital bersalin kuantan.. tempat saya praktikal dulu 😅😂

2y ago

klu dah sakit x sedar dah angkat bontot ke x 😅 tapi suara mmg xde bunyi langsung.. bunyi teran jela 😅

x tahu jgk mcm mana sbb selalunya waktu nk teran ank x ingt apa dh tips² sblm ni sakit punya psl x ingt apa dh 😁 yg duk ingt janji ank kluar dgn slmt & kita & ank slmt tu je 😅

2y ago

betul tu.. sy ritu bersalin masa tgh teran dan lg ckp dkt misi.. " misi sy x mkn nasik lg semlm x berdaya dh " pdhal takut 😆 pastu ckp lg " misi suruh budak ni kluar cpat ckit blh x " pastu dia ckp x kn sy plk nk terankn utk awak kn dia duk lm perut awak tgh² duk bebel² tahu² kluar dh eh si tembam tu 🤣

saya masa anak kedua...langsung tak jahit...rezeki lah time tu...keluar wad pakai seluar...misi jeling je...hahahaha...

2y ago

bestnya sis hm jealous 😭 harap sy kali ni pon xde jahit la aamiin

Bertenaalng masa nak Bsalin. Belajar teknik teran & pernafasan yg btl smsa Bsalin. Buat Perineal massage. InshaAllah xkoyak

2y ago

tq tips sis

Try tengok video ni sis . Saya tengah practice untuk bersalin nanti . Semoga membantu . https://youtu.be/bYw5v6smUIE

2y ago

tq sis ❤

hold until 10cm full buka... 2x I beranak begitu.. berat anak 3.9kg.. terkejut beruk semua nurse and doc and sy sendiri...

2y ago

oh phm sis. okay 👍🏽