Anak 4 bulan demam

Apa perlu buat anak 4 bulan demam. Ada cara selain gi klinik tak?

6 Balas

Bayi 0-2 tahun tak ada ubat & tak boleh beri ubat demam. - Kena bagi susu badan/formula kerap. - Kerap mandikan bayi. - Kerap lap-lap seluruh badan bayi terutama bahagian lipatan. - Tampal cool fever pd dahi & blkg badan. - Selalu pantau suhu anak. - Jika suhu terlampau panas segera ke klinik utk elakkan perkara tak diingini seperti sawan dll. Anak sy haritu dlm 4 hari juga la demam.

xde. mmg kena pg klinik. ubat jgn bagi langsung. bby bwh 6m xboleh consume apa2 ubt or air or ape2 je selain susu ibu. bwk pg kk je. lagi 1 kalau terlampau panas nnti boleh sebabkan sawan and boleh effect dkt otak. xde bwk je pg emergency. since kk ari ni ttp public holiday.

knapa xnak gi klinik? better pegi, tp klau suhu x tinggi sgt, lap2 kan bdn dy dgn air suam je dulu, buat 3x sehari, mlm pun sama. susukan lebih skit, haba kluar dr air kencing jugak. baju jgn pkaikan yg tebal2 sgt, jgn selimut, haba x keluar. klau melarat bwak gi klinik.

Sebaiknya bawa anak pergi klinik segera. Pastikan anak hydrate dengan kerap menyusu. Kalau anak dah kurang menyusu agak merisau kan juga.

Mandi air suam lemon sis, pakaikan baju nipis2, pakai baby coolfever, selalu jerlum kepala baby. Sy pegi kk dr ada bagi syrup demam tu

pergi dulu