Period n pregnant

apa perbezaan period n pregnant selain dari upt positive??? sblm kita tau kita preggy, simptom2 tu hmpr sama or sama dgn nak dtg period or mcm mna???

21 Balas

sy simptom almost sma dgn period. mood swing. breast sakit,kuat tidur. period delay 2 minggu. tapi tak test pun sebab biasa period mmg irregular. sampai husband tegur "u ni ada isi kot. makin kerap ke tandas lepas tu tidur kuat semacam" tpi sy gelak ckp xde sbb mmg jenis kuat tidur. so xfkir sngt🤣minggu ketiga tu 2 mlm pegi kelas YOLO cousin ajak (kelas senaman basikal). mlm kedua bdan mcm penat sngt. habis kelas pegi watson beli UPT. esok awl pagi check naik double line terang🥲 TTC 9YRS. skrg sy dah 8weeks🥰Alahan tu takde pun. kdang2 je msa berus gigi tu termuntah. tmbh lagi bila sy berus gigi msa bru lepas minum susu😅 kdang2 sampai rsa trauma nak berus gigi😓

Saya 1st baby takde simptom, delay period 4 hari. sengaja buat test kebetulan ada bwk balik kg strip upt tupppp tappp naik 2 line. Saya TTC nk dkt 2 tahun, pcos both ovaries & retroverted uterus jadinya sy tak expect sebab period irregular. sebelum tu siap hiking naik bukit, jogging & buat aktiviti lasak join suami 😅 Alhamdulillah syukur xde pape yg jadi. Pergi scan utk comfirmkan pregnancy, Dr ckp dh 7w+ masa tu

bagi sy lebih kurg sama ja, selera mkn itu ini, sengal² pinggang n belakang, mual².. sy sblm period biasa mmg akan mual dlm 2 3 hari.. tp kali ni lama pla mual² tu diikuti dgn badan lesu lain mcm,selera mkn pun pelik. selalu sminggu dua minggu sblm period da rasa semua tu. tp kali ni intense pla, delay 3 hari lepastu cek upt trus naik double line terang 🤭

tak sama sebab saya kalau period just sakit perut manja je. sebelum tahu pregnant saya mual, rasa penat, tiba2 sembelit teruk, vagina rasa gatal yg melampau. saya test upt lepas 3 minggu delay period sebab bulan sebelumnya saya mcm ada simptom mual tapi test upt negative.

mcm sy plk test upt lps 3bln sbb sblm ni cek upt asyk -ve je.period dh lwt 3bln jd bersangka baik mgkn stress tpi x sangka plk dh mengandung 18mggu.rezeki lps 16thn.bt cek upt sbb buah dada rasa bengkak lain mcm.simptom lain xde.alhamdulliah

kalau macam sy xde simptom masa 1st baby. test upt sebab delay period. utk 2nd baby pula test upt sebelom delay period. test sebab susu badan drop teruk dr amount biasa sy dpt. naik double line. lepas delay sehari period double confirm balik pon double line

11mo ago

yup. untuk 2nd baby. sy test 5hari awal sebelom delay period. sbb sy rsa mcm pregnant. slh satu tanda pregnant susu badan drop teruk / ataupon kering terus. lepas sehari delay period tu pon sy test semula. both ni awal2 sy pakai upt jenis strip. kemudian 3hari lepas delay sy beli digital CB. mmg pregnant

saya langsung takde muntah2. yg ketara kuat makan. makanan simple ke sume sy bedal sebab semua sedap. lepastu suka tido. lepastu mood swing tetiba je. haha..sekarang dah 8 bulan alhamdulillah..🫠

Sy sblm tu ad rasa cramp perut mcm nk period la tapi tunggu2 xdtg jgk period, n kdg2 rasa pening2 lalat, Sy check upt lepas delay period 1mgu tu pn upt samar2, lepas 3mgu check balik dh naik terang.

kalau mcm sy masa belum tahu pregnant tu mmg tulang belakang rasa mcm nk patah..sakit sgt sgt pstu penat letih lain mcm .. x dtg period slh satu nya la.. stiap org mungkin berbeza pnglmn nya

Boleh dikatakan ya.. sbb hormon sis.. sy dulu sblm tau preggy mmg simtom tu sama mcm org nak period. sampai la period sy xturun lg.. lewat seminggu ke camtu baru sy cek upt.. clear terang..