Pemakanan ibu GDM

Apa makanan yg boleh dmakan dan tidak boleh dmakan oleh ibu yg ade gdm. Sya pregnant 3bulan. Tq in advance#ingintahu

4 Balas

nanti KK akan bg tarikh utk puan jumpa dietitian. bg pengalaman saya, ada buah2 tertentu kena hadkan pengambilan dlm sehari. portion nasi pula suku suku separuh. air manis sekali sehari. lebihkan sayuran. kuih2 boleh mkn yg jenis savoury mcm karipap. kalau teringin sgt kuih2 manis mkn sikit je sekadar rasa. air putih kena minum banyak

jgn makan nasi benda karbon dan gula...banyakkan makan sayur dan daging ..comfirm lawa bacaan. sbb sy amalkan sy pun gdm mula² teruk bacaan sy sekali amal kan lawa terus bacaan

Saya amalkn makan dlm kuantiti kecik tp kerap.banyak air putih and sayuran hijau. Insyallah bacaan ok. Sb nnt bila dh masuk minggu2 akhir keja lapar je.. 😊

bersederhana