Tidak berpantang

Apa akan jadi yer bila kita x brpantang lpas brsalin czer? Jgn kata brpantang, berehat brbaring pun tidak! Baring hnya waktu tidur malam sahaja. Ibu² please advice. #pleasehelp #firstmom #ingintahu #firstbaby

19 Balas

sye pun xde pantang sngt... pantang biasa²...masa pantang, ank kne kuning.. duk NICU 5 ari, lpas 2 kluar kne gi kk plak... mne ade pantang sngt pun... smpi mak sye pun Marah... sye buat pekak Je telinga ni... 😅😅😅lg plak sblum ni pun sye Czer jgk... sbb 2 sye mlz nak ikut sngt ngan pantang ni... 🤭🤭🤭

Sy juga bersalin czer. Saya tak berpantang truk2 pun.. Berurut, tangas, bertungku dan lain2 semua xde.. Just mkn ja semua yg penting xalergik.. Bnyk mkn syur, buah.. Tu yg pling baik. Org kata jgn mkn tlur, nnti luka nanah. Tp x pun..Alhamdulillah . Yg jd nnah, bila x jga tempt luka tu je awk.. No worries k.. ❤️

Hari ketiga selepas bersalin, saya dah mula sapu rumah. Selagi tak memudaratkan diri, sebaiknya bykkan pergerakan badan. Lebih cepat utk regain balik badan

berpantang tu tak pnting tapi klu tak rehat tu tk blh laa, kite kne la cukup rehat , perempuan bersalin ni mental dia tk stabil tk blh stress sgt

Sy pun tak pantang sangat selepas bersalin. Tpi sy bersalin normal. Ibu sy pun tak larang sy mkn apa pun kecuali mnum sejuk dgn makan pedas2.

Asalkan jgn buat keja berat2 je ok ape. Czer mmg perlu berjalan takleh baring2 malas..Nanti darah beku susah pula. makan mkanan yg sihat. .

penat badan, anddd takut effect luka czer tu. ibu okay ke? boleh tahu kenapa takda masa untuk berehat dan berbaring?

Situasi saya sama mcm sis...pas bersalin tkde pantang pun.... smpi la skrg ni 3bln bersalin masih buat kje berat2

😞 recovery might take longer