Kuning bby

Ank sye dh 12hari lahir..kuning still 200lebih. Kuning naik turun je..any tips x selain BG bby kerap susu

19 Balas

Anak sa selang selikan dengan susu formula dan susu badan.. Supaya dia kerap kencing dan berak.. Lps tu sa kerap bgunkn dia sbb klu baby kuning ni dia rajin tdr.. Thts y, kuning dia tk turun2.. Lps tu sa mndikn ank sa dengan air rebusan daun belalai gajah.. Sa amalkan 2x sehari.. Tpi part ni mcm dengan susu formula jg, kna try n error.. Sbb kdgkala air mndian nk trunkn kuning ank tk sesuai dgn ank lain juga.. Mksd sa, mgkn air rebusan ni serasi dgn ank awak tpi tk dengan org lain.. Lps tu, ibu pula jgn stres nnt bole bgi kesan tuk susu badan ibu drop.. Ibu pula kna mkn mknan berkhasiat.. Sbb kuning ank nj mkn masa yg lma tuk trun.. Sa sdri bayi hari 22 baru trun kuning dia..

macam saya dulu makan buah anggur hitam dengan sengkuang cina. memang amik masa sikit nak turun kuningnya sampai masuk kategori prolonged jaundice dah anak saya. tapi tulah kene banyak bersabar dan banyak berdoa. last option nurse kk suggest utk try bagi susu lactogen pada anak. ape ape pun pemakanan biar melalui ibu ya. jangan bagi sebarangan direct pada baby. kesian kalau ada effect ke ape nanti. kalau takat mandikan baby dengan mandian itu ini saya okay lagi. tapi kalau bagi serbuk mutiara ape benda tu idokk lerr.

saya masa baby still kuning mmg dukung baby jalan2 depan rumah supaya kena cahaya matahari pagi yg blom panas tu.. then, sbb sy mmg fully bf baby, saya keep minum susu kambing lazz strawberry. Selain mengenyangkan, susu badan jadi banyak dan pekat.. baby pun cepat turun kuning. Lepas tu saya amalkan utk baby yg 2nd.. pun kurang 7 hari dah turun kuning dah. alhamdulillah. . skrg pun otw baby yg ke 3.. pun saya akan amalkan bnda yg sama. . boleh cuba.. kot kot cara sy ni bkesan utk puan jugak.

anak saya hari ke2 terus kena masuk nursery kuning tinggi .. 4hari kt hospital , saya just ulang alik menyusukan dia je .. bila dh boleh keluar hospital , saya amalkan -tidur 24jam lampu terbuka -mandi dengan air timun & air cap badak -kejut setiap 2jam bg susu , saya campur susu badan & fm karihome Alhamdulillah , 5kali je follow up kuning kt KK , kuning anak turun mendadak ...

keep on berikan susu kepada baby, either susu badan atau susu formula. Please laa jangan beri baby selain daripada tu konon untuk cepat turunkan kuning, silap2 boleh datangkan mudharat pada baby. Kalau rasa 'saya dah bf baby banyak kali, sampai letih rasa' - check semula adakah baby betul2 cukup menyusu, check juga makanan ibu adakah cukup khasiat.

Just sharing apa saya buat 1) kerap kan susu setiap 2 jam kejut dia sebab baby kalau kuning asyik tidur je sepanjang hari 2) mandikn dengan air rebusan kuning beli dekat kedai herba cina (petua mak, kita layankan je) 3) sewa phototherapy 48 jam letak dia dalam tu Kuning anak saya 5 hari je settle.

Anak sy kuning 277 sy sewa fototerapi letak 2kali Sehari turun 218.. doc nak bawah 100 baby hari ke15 so sy mandi air belimbing buluh 2kali Sehari alhamdulillah turun bawah 100.. sy bg susu sekerap mungkin baby branak 2.5kg now 3.23kg 11hari

Kerapkan susu baby..supaya baby tu byk kencing&berak so kuar skali kuningnya..tips lain boleh try mandikan baby dgn sirap..bncuh dgn air paip..mandikan bby bilasan terakhir..jgn buh gula nnt bsemut pulak 🤣apa2 pn jgn stress ye mama..😀

tips saya dari anak yg 1st mandi dgn air taugeh. taugeh tu basuh dulu then ramas2 dlm air mandi baby hampas dia buang ambil air sahaja alhamdulillah bkesan sampai 2nd baby 🙂 dpt dari sister kat KK (sister tu orang lama)

Saya minum pregna chocolate mamariam..Masa tu saja minum sebab dapat free gift., tapi kuning baby memang turun banyak..Sebab dalam pregna chocolate tu ada susu kambing.. Maybe puan boleh try minum susu kambing☺️